środa, 22 października 2014

Makaron z białym serem i smażoną śmietaną

Makaron z białym serem i smażoną śmietaną...
Sprężysty makaron w otoczeniu pokruszonego twarogu.
Oprószony smażoną, kwaśną śmietaną.
Niezapomniany smak dzieciństwa.
Pyszny, szybki i niedrogi. 
Smacznego!

Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. 250 g twarogu półtłustego;
  3. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 1 czubata łyżka masła;
  5. 2 - 3 łyżki białego cukru;
  6. Sól.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Na rozgrzane na patelni masło wlać śmietanę i podsmażać, aż do jej zwarzenia i delikatnego zezłocenia (etapy podsmażania śmietany - autor: Kuchenne zapiski Edyty).
  3. Do gorącego, ugotowanego makaronu dodać pokruszony biały ser i cukier i dokładnie wymieszać.
  4. Makaron z serem wykładać na talerze i oprószać smażoną śmietaną.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  2. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i sera o dwolonej ilości tłuszczu tj. chudego, półtłustego lub tłustego.
  3. Danie można podawać oprószone cynamonem.
Źródło przepisu: Kuchenne zapiski Edyty.



1 komentarz :

  1. Przyznam się, że nie nigdy nie próbowałam smażonej śmietany. Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...