środa, 15 października 2014

Aromatyczny barszcz czerwony

Aromatyczny barszcz czerwony...
Czysty, klarowy, o bogatym kolorze i aromacie.
Pachnący czosnkiem i majerankiem.
Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku.
Intensywnie buraczany, po prostu pyszny.
Idealny z krokietami, pasztecikami czy uszkami.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 kg czerwonych buraków;
  2. 1 kg cebuli;
  3. Główka czosnku;
  4. 1 łyżka majeranku;
  5. 3 łyżki octu spirytusowego;
  6. 1 łyżeczka soli;
  7. 1 łyżka białego cukru;
  8. Szczypta pieprzu;
  9. 1,5 l bulionu (u mnie 1,5 litra wrzątku + 1 łyżka vegety).
























Sposób przygotowania:
  1. Buraki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry.
  2. Cebule obrać, pokroić w plastry.
  3. Ząbki czosnku obrać, każdy pokroić na 3 - 4 mniejsze kawałki.
  4. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) włożyć pokrojone buraki, plastry cebuli, pokrojony czosnek, dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Na tym etapie nie dodawać żadnej wody.
  5. Po tym czasie do garnka z burakami, cebulą, czosnkiem i przyprawami dodać bulion. Zupę  (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować. Odstawić na kolejne 24 godziny.
  6. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Doprawić cukrem, solą , pieprzem i ewentualnie octem do smaku.
  7. Barszcz podawać ciepły z uszkami, krokietami czy pasztecikami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 1,25 litra czystego barszczu.
  2. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu.
  3. Podczas gotowania barszczu, gdy doda się już buraki z sokiem, zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.
  4. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
  5. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażanesurówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze :

  1. Witam,
    Barszcz odstawiamy do lodówki czy wystarczy trzymać przez potrzebny czas (2x24h) w temp. pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba odstawiać do lodówki. Ja trzymam na blacie/lub na płycie indukcyjnej w kuchni.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)
      Pozdrawiam,
      Justyna

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...