czwartek, 2 października 2014

Makaron z cukinią i szynką

Makaron z cukinią i szynką...
Sprężyste rurki makaronu.
Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.
Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.
Oprószone drobno startym parmezanem.
Pycha!


 Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. 150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka);
  3. 200 g cukinii (waga przed obraniem);
  4. 1,5 czubatej łyżki masła;
  5. 200 g śmietanki o zwartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  6. 3 żółtka;
  7. 1,5 łyżki oliwy;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cukinię umyć, osuszyc, obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzane na patelni masło (1,5 łyżki) wrzucić pokrojoną szynkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać startę cukinię i podsmażać jeszcze razem przez około 5 minut.
  5. W międzyczasie, w miseczce, dokładnie wymieszać ze sobą śmietankę, żółtka i oliwę. Tak przygotowany sos wlać na patlenię z cukinią i szynką, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę). Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze, podawać oprószony startym parmzeanem (u mnie dodatkowo ozdobiony świeżym oregano).
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
  2. Parmezan można zastąpić mieszanką serów twardych Reggio piatto dostępną w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.
  3. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  4. Oliwę można zastąpić olejem, a szynkę boczkiem.
  5. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...