wtorek, 7 października 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią...
Warstwa sprężystego makaronu.
Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.
Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.
I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.
A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.
Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.
Smacznego!







Składniki:
  1.  400 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 500 g makaronu penne;
  3. 700 g cukinii (waga przed obraniem);
  4. 1 duża, czerwona papryka;
  5. 1 duża, żółta papryka;
  6. 1 średnia cebula;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 500 ml przecieru pomidorowego;
  9. 1 łyżka masła;
  10. 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa;
  11. 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;
  12. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  13. 150 g startego, żółtego sera;
  14. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  15. Olej;
  16. Sól;
  17. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i solą. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) na złoty kolor. Ściągnąć z patelni.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  4. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Natkę pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  9. Na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem.
  10. Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.
  11. Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  12. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa, pozostałą część przecieru, resztę makaronu, a na końcu polać śmietaną z czosnkiem, serem i pietruszką.
  13. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki - dla 4 - 5 dorosłych osób.
  2. Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


























6 komentarzy :

  1. Pyszna była. Dzisiaj skonsumowała rodzina na obiad. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Wypróbowałam. Smaczne było. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane, świetne połączenie kwaśnej śmietany i sosu pomidorowego. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...