piątek, 9 września 2016

Chrupiące skrzydełka z piekarnika























Składniki:
  1. 1 kg skrzydełek z kurczaka;
  2. 4 łyżki oleju;
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu;
  5. 2 łyżeczki przyprawy - marynata staropolska do mięs i drobiu (u mnie Kamis);
  6. 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka (u mnie Kamis);
  7. 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros (u mnie Prymat);
  8. 4 łyżki sosu sojowego, jasnego.























Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze do pieczenia/w naczyniu żaroodpornym.
  2. Posypać solą, pieprzem, marynatą staropolską, przyprawą złocistą i do gyrosa/kebaba, polać sosem sojowym i olejem. Wymieszać, aby przyprawy dokładnie pokryły skrzydełka.
  3. Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut, aż staną się brązowo złociste i chrupiące.
  4. Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Danie jest bardzo proste i w miarę szybkie do przygotowania (całkowity czas przygotowania wynosi około 65 minut).
  2. Skrzydełka z kurczaka można zastąpić innymi elementami kurczaka np. pałkami czy podudziami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




4 komentarze :

  1. 30 minut w piekarniku też im wystarczą 60 minut to wiór się z nich zrobi w 200 stopniach

    OdpowiedzUsuń
  2. 60 min temperatura 180 C i będzie git

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło super smacznie! Czekamy z rodzinką na pogodę i prawdziwy sezon grillowy, ale taka alternatywa jest naprawdę super :) Do smaku tylko użyliśmy naszych ulubionych sosów grillowego i piri piri Tarsma, które zawsze mamy na półce w kuchni, bo idealnie komponują się z naszymi daniami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...