wtorek, 20 września 2016

Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pomidorów

 Składniki:
  1. 350 g makaronu (u mnie kokardki/farfalle Lubella);
  2. 1 dojrzałe awokado;
  3. 1/2 szklanki szuszonych pomidorów odsączonych z oliwy;
  4. 1/4 szklanki liści świeżej bazylii;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki;
  7. 1/2 łyżeczki soli;
  8. 1/4 łyżeczki pieprzu;
  9. 1 łyżka wody z gotowania makaronu - opcjonalnie.
Do dekoracji:
  1. Liście bazylii;
  2. Oliwa pozostała z odsączenia suszonych pomidorów;
  3. Szczypta soli morskiej.
Szklanka = 1 cup = 240 ml


















































Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zostawić 1 łyżkę wody z gotowania makaronu.
  2. Liście bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Suszone pomidory odsączyć z oliwy. Drobno posiekać.
  4. Ząbki czosnku obrać. Przecisnąć przez praskę.
  5. Awokado rozciąć na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.
  6. Do malaksera/pojemnika od rozdrabniacza blendera wrzucić wszystkie składniki pesto tj. miąższ awokado, posiekane liście bazylii i suszone pomidory, przciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z limonki, sól i pieprz i zblendować na gładką, kremową masę.
  7. Powstałe pesto przełożyć do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. W sytuacji, gdyby pesto okazało się zbyt gęste, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu.
  8. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, opcjonalnie udekorowane bazylią, polane oliwą i oprószone odrobiną soli morskiej.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych skałdników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
  2. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem pesto.
  3. Czas przygotowywania tego dania nie powinien przekroczyć 30 minut.
  4. Przed podaniem, poszczególne porcje można polać oliwą i oprószyć posiekaną bazylią i odrobiną soli morskiej.
  5. W pesto dominuje smak suszonych pomidorów i czosnku.
  6. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, a limonkę można zastąpić cytryną.
Inspiracja do przepisu: Blissful Basil.


2 komentarze :

  1. Uwielbiam czerwone pesto, zresztą pesto jest fantastyczne bo można je zrobić prawie ze wszystkiego :)
    Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...