wtorek, 13 września 2016

Chleb z soczewicą na zakwasie


Składniki:

Zaczyn:
  1. 50 g zakwasu żytniego;
  2. 100 g letniej, przegotowanej wody;
  3. 100 g mąki żytniej (typ 720);
Ciasto chlebowe:
  1. 400 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  2. 150 g letniej, przegotowanej wody;
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 100 g zielonej soczewicy (nieugotowanej);
Dodatkowo:
  1. 1 łyżka ziaren siemienia lnianego do posypania po wierzchu;
  2. Olej do wysmarowania keksówki.
Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Soczewicę ugotować, odcedzić, pozostawić do wystudzenia.
  3. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj.  mąkę pszenną, wodę, sól, ugotowaną, wystudzoną soczewicę i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto chlebowe przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
  4. Keksówkę wysmarować olejem i do tak przygotowanej formy przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny do ponownego wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez kolejne 20 - 25 minut.
  6. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm.
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba (czyli piec z tzw. parą). Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja piekłam bez pary.
  4. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  5. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
  6. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam takie domowe wypieki. Ciepłe i pachnące;) Ja ostatnio robiłam chlebek na słodko

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki naturalny chleb na zakwasie to poezja smaku! Dodatkowo jest super na odchudzanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ee tam, jak dla mnie zwykły chlebek, w sklepie na półce znajdzie się coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...