środa, 7 września 2016

Makaron z kurczakiem, brokułem i mozzarellą


Składniki:
  1. 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 350 g);
  2. 300 g makaronu (u mnie penne rigate Lubelli);
  3. 1 brokuł (o wadze ok. 500 g);
  4. 1 łyżka masła;
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  6. 3 ząbki czosnku;
  7. 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36% (tzw. kremówki);
  8. 150 g startej mozzarelli;
  9. Mleko - opcjonalnie - max. 1 szklanka - gdyby sos był zbyt gęsty;
  10. Sól;
  11. Pieprz. 
Szklanka = 250 ml


























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie lub na parze.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, rozbić tłuczkiem do mięsa (aby na całej długości miała podobną grubość), oprószyć z obu stron dużą ilością soli i pieprzu.
  5. Tak przygotowanego kurczaka smażyć na rozgrzanym na patelni oleju wraz z masłem, z obu stron, na złoty kolor.
  6. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić na 1 cm paseczki.
  7. Na pozostały po smażeniu kurczaka olej z masłem wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przez bardzo krótką chwilę (ok. 30 sekund) podsmażać. Następnie wlać szklankę śmietanki kremówki i gotując na średnim ogniu, zagotować. Zminiejszyć ogień i do gotującej się śmietanki wsypać startą mozzarellę i gotować, energicznie mieszając, aż sos stanie się gładki i kremowy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gdyby sos był zbyt gęsty, gotując go na małym ogniu, cały czas mieszając, wlewać małym porcjami mleko, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  8. Na patelnię z sosem serowym wrzucić kurczaka i różyczki brokuła i wymieszać. Dodać makaron i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zdjąć z ognia.
  9. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
  2. W zależności od upodobań można zwiększyć ilość kurczaka i/lub zmniejszyć ilość brokuła.
  3. Do sosu należy użyć mozzarelli dobrej jakości - złej jakość nie rozpuści się dobrze i sos będzie miał grudkowatą konsystencję.
  4. Makaron i brokuła należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem kurczaka i sosu.

2 komentarze :

  1. Smakowity pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad. :)Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...