piątek, 9 września 2016

Pulchne, tłuczone ziemniaki

Składniki:
  1. 8 dużych ziemniaków;
  2. 1 łyżka oleju;
  3. 1 łyżka masła;
  4. 1 duża cebula;
  5. 2 czubate łyżki posiekanego koperku;
  6. 1/2 szklanki mleka;
  7. Sól;
  8. Pieprz. 
 Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Na rozgrzany na patelni olej z masłem wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
  5. Ugotowane, odcedzone ziemniaki przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę, posiekany koperek, wlać mleko, przyprawić pieprzem i solą (opcjonalnie) do smaku i dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach półmisek tłuczonych ziemniaków.
  2. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu są puszyste i pasują zarówno do potraw z drobiu, jak i ryb, wieprzowiny czy wołowiny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...