środa, 7 lutego 2018

Kolorowe muffinki urodzinowe


Składniki:

MUFFINY:
  1. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. 1/2 łyżeczki soli;
  4. 3/4 szklanki + 2 łyżki białego cukru;
  5. 5 łyżek miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
  6. 3 łyżki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy);
  7. 2 duże jaja (klasy L);
  8. 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  9. 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego;
  10. 1 szklanka mleka;
  11. 6 łyżek kolorowej posypki cukrowej.
POLEWA:
  1. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
  2. 4 łyżki mleka;
  3. Kolorowa posypka cukrowa.
DODATKOWO:
  1. Blacha do muffinek;
  2. Papilotki do muffinek.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:

MUFFINY:
  1. Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) dodać miękkie masło, cukier oraz olej. Wymieszać przy pomocy miksera (wyposażonego w mieszadła/mieszadło), na średnich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji (przez około 30 sekund).
  3. Stale miksując, dodać jaja, po jednym na raz, oraz ekstrakt waniliowy i migdałowy.
  4. Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i dodawać naprzemiennie, w 3 partiach, mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, oraz w 2 partiach mleko, rozpoczynając i kończąc na mieszance mąki tj. miksując na najniższych obrotach dodać 1/3 mieszanki mąki, wymieszać do połączenia składników, po czym dodać 1/2 szklanki mleka i znów wymieszać. Następnie ponownie powtórzyć te czynności, po czym zakończyć dodając ostatnią część mąki.
  5. Na sam koniec dodać kolorową posypkę cukrową (6 łyżek) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką.
  6. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  7. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna.
  8. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 18 minut, aż staną się złociste, a wbity w ich środek patyczek/wykałaczka wyjdzie czysty.
  9. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia. 
  10. Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek.
POLEWA:
  1. Cukier puder (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki. 
  2. Dodać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
  3. Gotowy lukier powinien być dość gęsty.
KOLOROWE MUFFINKI URODZINOWE:
  1. Przestudzone (jeszcze lekko ciepłe) muffiny zanurzać w lukrze (tak aby polewa pokryła całą koronę muffinki), pozwalając, aby jego nadmiar spłynął, po czym układać na kratce i posypywać kolorową posypką cukrową.
  2. Muffiny pozostawić na kratce, w temperaturze pokojowej, do całkowitego wyschnięcia polewy.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 17 muffinek.
  2. Upieczone muffiny można przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 5 dni.
  3. W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek.
  4. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, babeczki są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  5. Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml,  1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Cooking Classy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >