środa, 28 lutego 2018

Ziemniaczki jak z Pizza Hut


Składniki:
  1. 1 kg drobnych ziemniaków;
  2. Szczypta soli do gotowania ziemniaków.
MARYNATA:
  1. 2 szklanki bulionu wołowego;
  2. 1 łyżka oleju;
  3. 3 łyżki octu spirytusowego;
  4. 1 łyżka białego cukru.
SOS:
  1. 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu;
  2. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  3. 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki;
  4. 1/2 łyżeczki suszonego koperku;
  5. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
  6. 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli;
  7. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
  8. 1/2 łyżeczki sosu worcestershire;
  9. 1/4 łyżeczki soli lub więcej, do smaku;
  10. 1/8 łyżeczki pieprzu;
  11. Kilka kropel soku z cytryny lub octu spirytusowego - opcjonalnie.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić.
  2. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać.
  3. Do gorącej marynaty włożyć gorące, odcedzone ziemniaki. 
  4. Miskę, jak marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Przygotować sos do ziemniaków. Do miseczki wlać kwaśną, gęstą śmietanę, majonez, maślankę, sos worcestershire i kilka kropel soku z cytryny/octu (opcjonalnie). Wsypać suszony koperek, suszoną pietruszkę oraz granulowaną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos, do czasu wymieszania z ziemniakami, przechowywać w lodówce, w szklanym pojemniku, przykryty folią spożywczą.
  6. Po upływie kilku godzin (lub całej nocy) ziemniaki odcedzić z marynaty, przełożyć do miski i polać sosem. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny, w celu połączenia się smaków.
  7. Z podanych składników wychodzi około 1 i 1/4 szklanki sosu do ziemniaków.
  8. Ziemniaki podawać na zimno, jako sałatkę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób (podane jako dodatek).
  2. Przygotowany w ten sposób sos jest gęsty, kremowy i pyszny. Gdyby wyszedł zbyt rzadki należy dodać nieco więcej śmietany i/lub majonezu.
  3. Smak sosu można wzbogacić o suszony koperek (1/2 łyżeczki).
  4. Do przygotowania sosu najlepiej użyć produktów mlecznych, pełnotłustych. Jedynie użycie pełnotłustego majonezu, śmietany i mleka daje gwarancję, że sos będzie gęsty. Ewentualnie można dodać mniej maślanki. Nie zalecam użycia produktów light czy niskotłuszczowych.
  5. Sos (przed połączeniem z ziemniakami) należy przechowywać w lodówce, nawet przez całą noc. Sos przechowywany w lodówce staje się nieco gęstszy, a im dłużej stoi w lodówce tym jego smak staje się bogatszy.
  6. Dodanie do sosu kilku kropel soku z cytryny czy octu lekko zaostrza smak sosu.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Together As Family.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >