poniedziałek, 12 lutego 2018

Muffinki bananowe z polewą czekoladową i kolorową posypką


Składniki:

MUFFINY:
  1. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej np. tortowej);
  2. 1 szklanka rozgniecionych bananów (2 duże banany);
  3. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 1/2 łyżeczki soli;
  6. 1/2 łyżeczki cynamonu;
  7. 1/2 szklanki białego cukru;
  8. 6 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego roślinnego np. rzepakowego);
  9. 2 duże jaja (klasy L);
  10. 1  łyżeczka ekstraktu waniliowego.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  1. 1/2 szklanki (100 g) drobno posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej);
  2. 2 łyżeczki miodu;
  3. 2 łyżeczki zimnej wody;
  4. 2 łyżki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej);
  5. Kolorowa posypka cukrowa.
DODATKOWO:
  1. Blacha do muffinek;
  2. Papilotki do muffinek.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

MUFFINY:
  1. Banany (2 duże) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) na gładką masę.
  2. Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. Wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać cukier i dodać jaja. Wymieszać przy pomocy miksera (wyposażonego w mieszadła/mieszadło), na średnich obrotach, do uzyskania jasnej, kremowej masy (przez około 4 minuty).
  4. Stale miksując, dodać rozgniecione banany, płynny olej oraz ekstrakt waniliowy.
  5. Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników.
  6. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  7. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna.
  8. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 11 minut, aż muffinki staną się złociste.
  9. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia. 
  10. Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek, ułożyć na kratce i dostawić do całkowitego wystudzenia.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  1. Do miseczki (odpornej na wysokie temperatury, np. szklanej, ceramicznej czy metalowej) wsypać drobno pokrojoną czekoladę. Dodać miód, wodę oraz masło.
  2. Miseczkę położyć na garnku z gotującą się, gorącą wodą.
  3. Zawartość miseczki energicznie mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. 
  4. Garnek z miseczką zdjąć z ognia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
MUFFINKI BANANOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I KOLOROWĄ POSYPKĄ:
  1. Wystudzone muffiny zanurzać w ciepłej polewie czekoladowej (tak aby polewa pokryła całą koronę muffinki), pozwalając, aby jej nadmiar spłynął, po czym układać na kratce i posypywać kolorową posypką cukrową.
  2. Muffiny pozostawić na kratce, w temperaturze pokojowej, do całkowitego wyschnięcia polewy.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  2. Upieczone muffiny można przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 5 dni. 
  3. Muffinki przygotowane według tego przepisu są miękkie, wilgotne i pysznie bananowe. Ich skład można dowolnie zmieniać tj. mąkę pełnoziarnistą zastąpić zwykłą mąką pszenną (np. tortową) a olej kokosowy każdym innym, płynnym olejem roślinnym np. rzepakowym. Do polewy można użyć zarówno słodkiej, mlecznej czekolady, jak i deserowej, czy gorzkiej. Miód w polewie można zastąpić syropem z agawy czy syropem kukurydzianym.
  4. W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, babeczki są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml,  1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Sally's Baking Addiction.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >