piątek, 9 lutego 2018

Zalewajka


Składniki:
  1. 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml);
  2. 150 g wędzonego boczku;
  3. 200g podwędzanej kiełbasy;
  4. 2 litry zimnej wody;
  5. 1 średnia cebula;
  6. 5 średnich ziemniaków;
  7. 4 liście laurowe;
  8. 4 ziarna ziela angielskiego;
  9. 5 ząbków czosnku;
  10. 4 suszone grzyby;
  11. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  12. 1 łyżka majeranku;
  13. 1 łyżka klarowanego masła;
  14. Sól;
  15. Pieprz.

 Sposób przygotowania:
  1. Suszone grzyby zalać zimną wodą (tak, aby były zakryte) i odstawić na noc do namoczenia. Namoczone grzyby odcedzić. Drobno posiekać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, na rozgrzanym na patelni, klarowanym maśle (1 łyżka).
  3. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
  4. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. 
  5. Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść nożem.
  6. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę.
  7. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż staną się miękkie.
  8. Następnie wlać barszcz biały z butelki i dodać podsmażoną cebulę. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez około 5 minut.
  9. W międzyczasie zahartować śmietanę. Śmietanę przełożyć do miseczki. Dodać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
  10. Zupę przyprawić roztartym w palcach majerankiem (1 łyżka) oraz solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  11. Zalewajkę podawać gorącą.
 SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 2,5 l zupy.
  2. Kwaśność zupy można dowolnie zmieniać dodając mniej barszczu białego z butelki (np. dodając jedynie 250 ml). Ja dodaję całą butelkę.  W przypadku, gdyby zupa była mało kwaśna (po dodaniu całej butelki barszczu) można dodać trochę soku wyciśniętego z cytryny.
  3. Smak zupy można wzbogacić o łyżkę tartego chrzanu (ze słoiczka).
  4. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >