czwartek, 1 marca 2018

Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem



Składniki:

SZARPANA WIEPRZOWINA:
  1. 2 kg łopatki wieprzowej (lub karkówki);
  2. 1 średnia cebula;
  3. 4 ząbki czosnku;
  4. 2 szklanki bulionu drobiowego;
  5. 3 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej);
  6. 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego (dark muscovado).
DOMOWY SOS BBQ:
  1. 1 i 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu;
  2. 1/2 szklanki musztardy delikatesowej;
  3. 1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego;
  4. 1/2 szklanki zimnej wody;
  5. 3 ząbki czosnku;
  6. 3 łyżki octu jabłkowego;
  7. 3 łyżki sosu Worcestershire;
  8. 2 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej).
PURPUROWY COLESLAW:
  1. 1 mała główka czerwonej kapusty;
  2. 2 duże marchewki;
  3. 1/2 średniej czerwonej cebuli;
  4. 3/4 szklanki majonezu;
  5. 3 łyżki octu jabłkowego;
  6. 2 łyżki białego cukru;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN:
  1. 2 łyżki czosnku granulowanego;
  2. 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki;
  3. 2 łyżki czarnego pieprzu;
  4. 2 łyżki soli;
  5. 1 łyżeczka pieprzu cayenne.
DODATKOWO:
  1. 15 miękkich bułek do hamburgerów;
  2. Masło do posmarowania bułek;
  3. Patelnia grillowa;
  4. Naczynie do zapiekania (żaroodporne);
  5. Folia aluminiowa;
  6. Folia spożywcza.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

DOMOWY SOS BBQ:
  1. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Do rondelka wlać ketchup (1 i 1/2 szklanki), musztardę (1/2 szklanki), sos Worcestershire (3 łyżki), ocet jabłkowy (3 łyżki) oraz zimną wodę (1/2 szklanki). Dodać ciemny cukier trzcinowy (1/2 szklanki), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 sztuki) oraz przyprawę Cajun (2 łyżki, przepis poniżej).
  3. Gotować na średnim ogniu, często mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby składniki dobrze się połączyły, i doprowadzić do wrzenia.
  4. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając,  przez około 30 - 40 minut, aż sos zgęstnieje, a aromaty i smaki połączą się.
  5. Zestawić z ognia i odstawić do przestudzenia (do temperatury pokojowej). Jeśli sos nie będzie używany bezpośrednio po przygotowaniu, można go przechowywać w lodówce przez okres do 2 tygodni.

SZARPANA WIEPRZOWINA:
  1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem.
  3. Do miseczki wsypać ciemny cukier trzcinowy (1 łyżka) i przyprawę Cajun (3 łyżki, przepis poniżej). Wymieszać.
  4. Łopatkę wieprzową (lub karkówkę) umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i dokładnie natrzeć (z każdej strony) mieszaniną cukru i przyprawy Cajun.
  5. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć plastry cebuli oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wlać bulion drobiowy (2 szklanki).
  6. Do tak przygotowanego naczynia do zapiekania włożyć obtoczoną w przyprawach wieprzowinę. Naczynie dość szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 6 do 8 godzin, aż mięso stanie się miękkie i będzie łatwo się rozdzielać (2 widelcami) na mniejsze kawałki.
  7. Upieczoną wieprzowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego na deskę do krojenia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  8. Soki z pieczenia mięsa przecedzić przez sito i zachować. Cebulę i czosnek również zachować.
  9. Przestudzoną wieprzowinę, przy pomocy dwóch widelców, rozdrobnić/rozszarpać na małe kawałki, odrzucając większe kawałki tłuszczu.
  10. Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać. 
  11. Podgrzać na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso z sosem stanie się gorące.
PRZYPRAWA CAJUN:
  1. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy tj. czosnek granulowany (2 łyżki), słodką paprykę w proszku (2 łyżki), czarny pieprz (2 łyżki), sól (2 łyżki), oraz pieprz cayenne (1 łyżeczka).
  2. Dokładnie wymieszać.
PURPUROWY COLESLAW:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty.
  3. Marchewki obrać, drobno pokroić. Dodać do kapusty z cebulą. Wymieszać.
  4. Do miseczki przełożyć majonez (3/4 szklanki). Dodać ocet jabłkowy (3 łyżki), biały cukier (2 łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać.
  6. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce.
BURGERY:
  1. Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej (opcjonalnie).
  2. Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanej wieprzowiny w sosie bbq, na mięso położyć purpurowego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki.
  3. Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 15 burgerów.
  2. Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka.
  3. Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml.
  4. Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu do czystego słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywnością i przykryciu folią spożywczą, przechowywać w lodówce przez okres do 2 tygodni.
  5. Z podanych składników wychodzi około 1/2 szklanki przyprawy Cajun. Jest to ilość większa, niż ta potrzebna do przygotowania burgerów. Nadmiar można przechowywać w szklanym pojemniku (np. w słoiku) przez okres do 6 miesięcy.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Amanda Freitag.




Jeśli lubisz wyczesane kanapki spróbuj również
burgerów z szarpanym kurczakiem bbq i pikantnym coleslawem!


Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie bbq i pikantnym coleslawem

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >