poniedziałek, 5 marca 2018

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem



Składniki:

FARSZ:
  1. 600 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki);
  2. 300 g białego ryżu;
  3. 1 duża cebula;
  4. 1 duże jajo (klasy L)
  5. 1/2 łyżki majeranku;
  6. 1 łyżka oleju;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
DODATKOWO:
  1. 1 duża główka białej kapusty;
  2. 3 - 4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 3 szklanki);
  3. 2 łyżki octu spirytusowego;
  4. 1 łyżka soli;
  5. 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy.
  6. Blacha do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm;
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml



Sposób przygotowania:

FARSZ:
  1. Ryż ugotować do miękkości, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć na złoto.
  4. Do miski wsypać ugotowany, wystudzony ryż, podsmażoną cebulę i surowe mięso mielone.  Wbić całe jajo. Dodać roztarty (palcami) majeranek, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
KAPUSTA:
  1. Z kapusty wyciąć głąb, tak głęboko, ile się da (o tak, gotujmy.pl).
  2. Kapustę z wyciętym głąbem włożyć do dużego garnka i zalać gorącą, dopiero co zagotowaną wodą. Dodać sól (1 łyżkę) i ocet spirytusowy (2 łyżki). Gotować na średnim ogniu, pod przykryciem (z przykrywki do garnka/folii aluminiowej), aż liście zaczną się robić miękkie i będą łatwo odchodzić od główki.
  3. Podczas gotowania, co jakiś czas sprawdzać, czy wierzchnie liście odchodzą od całej kapusty i jeśli tak, to ostrożnie, przy pomocy widelca, wyciągać je z garnka i odkładać do ostygnięcia i odcieknięcia z wody. Następnie przykryć garnek i dalej gotować kapustę, aż kolejne liście będą odchodziły. Postępować tak z całą kapustą. 
  4. Z wystudzonych liści poodcinać zgrubienia (głąby), dzięki czemu łatwiej będzie się zawijać gołąbki. 
GOŁĄBKI Z MIĘSEM MIELONYM I RYŻEM
  1. Blachę wysmarować olejem (1 łyżka). Na dnie blachy równomiernie rozłożyć mniejsze (i np. popękane) liście kapusty (z końca główki).
  2. Do ładnych, dużych liści kapusty nakładać łyżką farsz i zwijać, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w rulon. Postępować tak do wykończenia całego farszu.
  3. Gołąbki układać dość ciasno, rzędami, na blasze wyłożonej liśćmi kapusty. Wierzch gołąbków przykryć pozostałymi, ugotowanymi liśćmi.
  4. Gołąbki podlać bulionem (do 3/4 wysokości naczynia do zapiekania, u mnie to 3 szklanki), przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez 3 - 4 godziny, aż gołąbki będą miękkie.
  5. Gołąbki podawać na ciepło, ze skwarkami lub z sosem pomidorowym (jak u mnie).
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 10 średnich gołąbków.
  2. Liście kapusty należy podgotować (a nie ugotować do miękkości) i regularnie i stopniowo je zdejmować z kapusty. Dzięki temu będą elastyczne, ale nie całkowicie ugotowane. Inaczej rozgotowałyby się podczas 3 godzin zapiekania.
  3. Dodatek octu do wody, w której gotuje się kapusta, sprawia, że liście nie popękają.
  4. Dzięki dodatkowi jaja, farsz jest zwarty i nie rozsypuje się.
  5. Z zimnych, ugotowanych liści należy ostrożnie odciąć głąb (to zgrubienie na spodniej stronie liścia), uważając, aby nie podziurawić liści. Dzięki temu gołąbki będą łatwiej się zawijać. 
  6. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Gołąbki podaj z prostym sosem pomidorowym!


Prosty sos pomidorowy

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >