środa, 25 lutego 2015

Lemoniada

Lemoniada...
Słodka, kwaśna, cytrynowa.
Pyszna, tradycyjna, domowa.
Niezapomniany smak dzieciństwa.
Polecam!

Składniki:
  1. 5 cytryn;
  2. 440 g białego cukru;
  3. 750 ml zimnej wody.
























Sposób przygotowania:
  1. Cytryny dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Osuszyć. Wycisnąć z nich sok.
  2. Skórki z cytryn przełożyć do garnka. Zalać 750 ml zimnej wody. Gotować przez około 15 - 20 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie wodę ze skórkami przecedzić przez sito lub gazę. Wodę z gotowania skórek pozostawić. Skórki wyrzucić.
  3. Wodę z gotowania skórek ponownie wlać do garnka. Dodać cukier i zagotować, często mieszając. Dodać sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  4. Tak przygotowaną lemoniadę przelać do butelki/butelek i pozostawić do wystygnięcia.
  5. Lemoniadę podawać rozcieńczoną z wodą (u mnie w dzbanku z wodą mineralną gazowaną).
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1 litra lemoniady (syropu) do rozcieńczania z wodą.
  2. 440 g białego cukru odpowiada 2 szklankom tego składnika. Szklanka = 250 ml.
  3. Ja, po wyciśnięciu soku z cytryn, wykorzystałam całe pozostałe skórki (razem z białym wnętrzem) do przygotowania lemoniady. Można także, jeśli ktoś się boi się, że białe wnętrze nada gorzkiego posmaku, po umyciu cytryn obrać je ze skórki np. obieraczką do warzyw i tylko z takich skórek przygotować lemoniadę.
  4. Lemoniadę należy rozcieńczać zgdonie z własnym smakiem. Mi ten syrop wystarczył na 4 litry lemoniady - słodkiej, ale nie bardzo słodkiej.
  5. Taką lemoniadę można także stosować, bez rozcieńczania, do herbaty, zamiast plasterka cytryny czy kwasku cytrynowego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.





























Domowy Wyrób

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...