środa, 4 lutego 2015

Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami

Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami...
Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta.
Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki.
Ostry posmak przeciśniętego czosnku.
Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z imbirem.
Oprószona pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Pyszna surówka jak z chińskiej restauracji.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 średnia główka białej kapusty;
  2. 2 duże marchewki;
  3. 3 ząbki czosnku.
Sos:
  1. 1 szklanka zimnej wody;
  2. 4 łyżeczki cukru;
  3. 1/2 szklanki oleju;
  4. 1/4 szklanki białego octu winnego;
  5. 4 czubate łyżeczki mielonego imbiru;
  6. 2 - 3 łyżki warzywka.
Do posypania po wierzchu:
  1. 200 g orzeszków ziemnych niesolonych.
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (twz. grube wiórki). Dodać do kapusty.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
  4. Do miseczki/szejkera do sosów wlać/wsypać wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszać.
  5. Sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.
  6. Orzeszki ziemne pokruszyć/drobno posiekać.
  7. Gotową surówkę posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęciach salaterka z surówką została przygotowana z 1/2 porcji składników. Z całej porcji wychodzi duża miska surówki.
  2. Warzywko można zastąpić inną przyprawą uniwersalną np. vegetą, przy czym należy dostosować indywidualnie jej ilość, gdyż może mieć inną zawartość soli.
  3. W oryginalnym przepisie należało dodać 6 łyżek warzywka, ale moim zdaniem to stanowczo za dużo. 2 - 3 łyżki tej przyprawy wystarczają w zupełności.
  4. Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej.
  5. Ilość cukru można dowolnie zmieniać, a orzeszki mogą być również solone.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz :

  1. połączenie kapusty i imbiru na pierwszy rzut "oka" wydaje się dość egzotyczne, ale jak widać kuchenne granice są głównie w głowie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...