środa, 4 lutego 2015

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym...
Soczyste kąski filetów z piersi kurczaka.
Plasterki pieczarek. Paseczki papryki.
Kosteczki słodkiego ananasa.
Zatopione w aromatycznym, słodko - kwaśnym sosie.
Chiński klasyk w polskiej kuchni.
Serdecznie polecam!
 Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. Puszka ananasa w syropie (waga netto 565 g, po odsączeniu 340 g);
  3. 1 średnia, czerwona papryka;
  4. 250 g pieczarek;
  5. 1 duża cebula;
  6. 2 łyżki sosu sojowego, jasnego;
  7. Sól;
  8. 1/2 pęczka szczypiorku;
  9. Olej.
Sos:
  1. Syrop pozostały w puszce po ananasach (wszystko);
  2. 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  3. 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek;
  4. 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego;
  5. 1 płaska łyżeczka białego cukru;
  6. 1/2 szklanki zimnej wody.
  7. Szczypta vegety;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 300 g ryżu.
























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w paski.
  5. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  6. Ananasa odsączyć z syropu (syropu nie wylewać, jest potrzebny do sosu), pokroić w kostkę.
  7. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki/szejkera do sosów i dokładnie wymieszać.
  9. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać.
  10. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i krótko razem podsmażać.
  11. Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe.
  12. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się w grudki), na małym ogniu, przez kilka minut.
  13. Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka.
  14. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  15. Danie podawać gorące, z ryżem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Pieczarki można zastąpić chińskimi grzybami moon (około 5 sztuk) i przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Sambal oelek można zastąpić drobno posiekaną papryczką chili, choć wpłynie to na smak potrawy. 
  3. Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu.
  4. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym.
  5. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir.
  6. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...