sobota, 28 lutego 2015

Rolada serowa z szynką i kukurydzą

Rolada serowa z szynką i kukurydzą...
Elegancka rolada na bazie sera gouda.
Z kremowym, ziołowym farszem.
Plastrami szynki i ziarnami kukurydzy.
Oprószona natką pietruszki.
Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.
Polecam!
Składniki:
  1. 300 g sera żółtego w kawałku w opakowaniu foliowym (u mnie gouda);
  2. 100 g szynki w dużych plastrach;
  3. 150 g serka kanapkowego z ziołami (u mnie Almette);
  4. 1/2 puszki kukurydzy konserwowej;
  5. 1/2 białej części średniego pora;
  6. 4 łyżki drobno posiekanej natki pietrszuki (2 do farszu, 2 do oprószenia po wierzchu);
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Por umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito i sparzyć (tj. polać) wrzątkiem.
  2. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Przygotować farsz. Do miski przełożyć serek kanapkowy. Dodać sparzonego, pokrojonego pora, odcedzoną kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. W garnku zagotować wodę. Garnek zdjąć z ognia. Włożyć do niego ser w folii (ser ma być cały zanurzony) na 8 - 15 minut (czas moczenia sera zależy od gatunku sera). Po tym czasie ser powinien być miękki, ale nie płynny. 
  6. Ser wyjąć z wody. Lekko ostudzić. Wyjąć z opakowania i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. 
  7. Na serze poukładać plastry szynki i rozsmarować farsz. Ser zwinąć ciasno w roladę. Roladę obtoczyć z każdej strony posiekaną natką pietruszki i delikatnie docisnąć, aby natka przykleiła się do sera.
  8. Tak przygotowaną roladę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  9. Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Moża użyć dowolnego gatunku sera, który dobrze się topi.
  2. W przepisie chodzi o ser żółty w kawałku w oryginalnym opakowaniu np. taki. Natomiast jeśli mamy ser żółty kupiony na wagę (tj. bez opakowania), wówczas należy włożyć go do woreczka foliowego i bardzo mocno zawiązać.
  3. Do przepisu nie należy używać gatunków serów, które mają warstwę wosku.
  4. Czas kąpieli sera zależy od jego rodzaju.
  5. Mocząc ser należy uważać, aby się całkowicie nie rozpuścił i nie stał się płynny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...