wtorek, 3 lutego 2015

Różowy torcik

Różowy torcik...
Puszysta, delikatna pianka.
Na spodzie z pokruszonych herbatników.
Udekorowana świeżymi owocami.
Pyszna delikatność!
Smacznego!
























Składniki:
Spód herbatnikowy:
  1. 250 g herbatników;
  2. 160 g masła;
  3. 1 łyżka kakao.
Różowa pianka:
  1. Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (waga 411 g);
  2. 2 łyżki cukru pudru;
  3. 2 czerwone galaretki (u mnie truskawkowe, każda po 75g).
Dodatkowo:
  1. 125 g świeżych owoców (u mnie jeżyny).

Sposób przygotowania:
  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.
  2. Masło rozpuścić w rondelku (lub w mikrofalówce) i jeszcze ciepłe wlać do pokruszonych herbatników. 
  3. Do herbatników z masłem dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  4. Tak przygotowaną masę herbatnikową wyłożyć spód trotownicy (o średnicy 26 cm), dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki na około 15 minut.
  5. W międzyczasie, do misy (u mnie od miksera) wlać mleko skondensowane niesłodzone i ubić mikserem.
  6. Do ubitego mleka dodać cukier puder i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników.
  7. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić.
  8. Do ubitego mleka z cukrem pudrem dodać lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników.
  9. Powstałą, różową piankę wylać na spód herbatnikowy.
  10. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  11. Gotowy torcik udekorować świeżymi owocami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
  2. Można użyć galaretek o dowolnym smaku, przy czym aby uzyskać różowy torcik najlepiej, aby były to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa.
  3. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy.
  4. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką.
  5. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast masła - margaryny.
  6. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...