poniedziałek, 20 lutego 2017

Domowe babeczki czekoladowe z masłem orzechowym

 Składniki:
  1. 900 g czekolady mlecznej, dobrej jakości;
  2. 450 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów);
  3.  1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
  4. 4 - 6 łyżek rozpuszczonego masła.
Dodatkowo:
  1. Forma do mini muffinek;
  2. Papilotki do mini muffinek. 
Szklanka = 1 cup = 240 ml
 Sposób przygotowania:
  1. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej tj. kostki czekolady włożyć do szklanej/metalowej miski umieszczonej w garnku z gorącą, gotującą się wodą i, co jakiś czas mieszając, czekać, aż para wodna rozpuści czekoladę.
  2. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  3. Do miski włożyć masło orzechowe, dodać cukier puder, 4 łyżki lekko wystudzonego, ciepłego masła i wymieszać. W przypadku, gdyby masa była zbyt sucha (jak u mnie) dodać kolejne 2 łyżki roztopionego, ciepłego masła. Dokładnie wymieszać.
  4. Formę do mini muffinek wyłożyć papilotkami.
  5. Do tak przygotowanej formy, do każdej papilotki wlać czubatą łyżeczkę ciepłej, rozpuszczonej czekolady i przy pomocy czystego palca wskazującego wysmarować czekoladą dno i boki każdej papilotki. 
  6. Wstawić do lodówki na 10 minut w celu zastygnięcia czekolady na spodzie i bokach papilotki.
  7. Po tym czasie wyjąć formę z lodówki i do każdej z powstałych w papilotkach miseczek czekoladowych włożyć po czubatej łyżeczce nadzienia orzechowego, dociskając je lekko palcem. 
  8. Następnie zalać czekoladki z nadzieniem czubatą łyżeczką czekolady i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut w celu zastygnięcia.
  9. Zastygnięte czekoladki wyjąć z papilotek (nie jest to konieczne), umieścić w puszce/słoiku/pudełku i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 55 babeczek czekoladowych.
  2. Z założenia nadzienie w tych babeczkach powinno być gładkie, stąd użyte kremowe masło orzechowe. Można jednak także użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów.
  3. Czekolada użyta do przygotowania babeczek powinna być wysokiej jakości, a masła nie należy zastępować margaryną.
  4. Czekoladki należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml
Źródło przepisu: One Good Thing by Jillee.

























2 komentarze :

  1. Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło orzechowe kocham, a takie domowe reese's to super opcja :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...