czwartek, 23 lutego 2017

Tajska zupa krem z dyni piżmowej

 Składniki:
  1. 4 szklanki obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w małą kostkę dyni piżmowej;
  2. 1 mała cebula;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru;
  5. 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry;
  6. 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml);
  7. 1 łyżka oleju;
  8. 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety);
  9. Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
  10. 2 czubate łyżki kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzeszków);
  11. 1/2 łyżeczki soli;
  12. 1/4 łyżeczki pieprzu.
Dodatkowo, do posypania po wierzchu:
  1. 1/3 szklanki posiekanej, świeżej kolendry;
  2. 1/3 szklanki drobno posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych. 
Szklanka = 1 cup = 240 ml
 Sposób przygotowania:
  1. Dynię piżmową obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w niewielką (1x1 cm) kostkę.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  4. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę).
  6. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać i dodać posiekany czosnek. Całość podsmażać, aż cebula lekko się zeszkli.
  7. Do garnka z podsmażoną cebulą dodać starty imbir i pastę curry i dokładnie wymieszać. Podsmażać na średnim ogniu, przez około 2 - 3 minuty, bardzo często mieszając.
  8. Następnie dodać pokrojoną dynię piżmową i powoli wlać bulion drobiowy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować przez 20 - 30 minut, aż dynia stanie się miękka.
  9. Zdjąć z ognia. Odstawić na 20 minut do lekkiego przestygnięcia, dodać masło orzechowe i zblendować na gładki krem.
  10. Ponownie postawić zupę na średnim ogniu i podgrzać, od czasu do czasu mieszając.
  11. Do ciepłej zupy wlać mleczko kokosowe, sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
  12. Zupę podawać ciepłą, oprószoną kolendrą i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy.
  2. W zależności, od wielkości kostek pokrojonej dyni, zupa może się gotować od 20 do 40 minut. Im większa kostka, tym zupa będzie się gotowała dłużej.
  3. Do przygotowania zupy potrzeba nieco ponad połowę dużej dyni piżmowej (o wadze około 1,5 kg), i 1,5 cm kawałek świeżego imbiru.
  4. Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce i ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw.
  5. Zupa, dzięki dodatkowi pasty curry, jest przyjemnie pikantna.
  6. Czosnek najlepiej dodać pod koniec smażenia cebuli. Dodany zbyt szybko, może się przypalić i nadać zupie gorzki smak. 
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Źródło przepisu: Host The Toast.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...