wtorek, 21 lutego 2017

Wolno pieczona, szarpana wołowina z papryczkami peperoni
























Składniki:
  1. 1,2 kg - 1,8 kg karku wołowego (u mnie 1,2 kg);
  2. 1 bulionetka wołowa;
  3. 500 ml wody;
  4. 3 łyżki ziół śródziemnomorskich (u mnie Kotanyi);
  5. 1 łyżeczka soli;
  6. 15 ostrych papryczek peperoni, odsączonych z zalewy;
  7. 250 ml zalewy ze słoika z papryczkami peperoni.
 Sposób przygotowania:
  1. Bulionetkę wołową rozpuścić w 500 ml gorącej, przegotowanej wody. Wystudzić.
  2. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i włożyć do brytfanki/naczynia żaroodpornego.
  3. Do brytfanki/naczynia żaroodpornego z mięsem wlać wystudzony bulion wołowy, zalewę z papryczek peperoni. Wymieszać.
  4. Dodać papryczki, sól i zioła śródziemnomorskie. Wymieszać.
  5. Tak przygotowane mięso w brytfance/naczyniu żaroodpornym przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (grzałka górna i dolna, półka - w zależności od wielkości brytfanki - 2 od dołu lub środkowa) i piec przez około 6 godziny. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy mięso jest upieczone, a jeśli nie, to piec je jeszcze przez około 30 minut.
  6. Upieczone mięso wyjąć z brytfanki/naczynia żaroodpornego i przy pomocy dwóch widelców podzielić na włókna.
  7. Mięso podawać ciepłe, polane powstałymi podczas pieczenia sokami,  z ziemniakami/ryżem i ulubioną surówką, lub jak u mnie w postaci kanapki na ciepło.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 6 - 8 porcji mięsa.
  2. Mięso można podawać od razu po przygotowaniu, lub zrobić dzień wcześniej, przechować w lodówce i następnego dnia podgrzać na płycie gazowej/indukcyjnej/itp., na małym ogniu (po wyjęciu z lodówki należy zdjąć wytworzony na wierzchu mięsa tłuszcz).
  3. Mięso podawać wraz z sokami powstałymi podczas pieczenia.
  4. Do przepisu należy użyć ostrych papryczek peperoni, ponieważ to one (oraz zalewa od nich) nadają smak wołowinie.
  5. Do tego przepisu najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude.
  6. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek do tortilli, sałatek, kanapek. Świetnie smakuje zatopiona w sosie pomidorowym czy bbq.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...