wtorek, 21 lutego 2017

Zwariowane ciasteczka
























Składniki:
  1. 230 g solonego, miękkiego masła;
  2. 1 szklanka cukru trzcinowego;
  3. 1/2 szklanki białego cukru;
  4. 2 duże jaja;
  5. 1 łyżka masła orzechowego;
  6. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  7. 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  9. 1 łyżeczka soli;
  10. 1 szklanka lentilek;
  11. 1 szklanka płatków kukurydzianych;
  12. 1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych.
 1 szklanka = 1 cup = 240 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Do misy (u mnie od miksera) przełożyć miękkie masło. Dodać trzcinowy i biały cukier i wymieszać mikserem na puszystą masę.
  2. Następnie dodać masło orzechowe, jaja i zmiksować, aż do dokładnego połączenia składników.
  3. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, kawę rozpuszczalną (suchą) i sól.
  4. Mieszając ciasto na najniższych obrotach miksera dodawać powoli, porcjami mąkę wymieszaną z sodą, kawą i solą.
  5. Całość wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby ściągnąć szpatułką ciasto z boków misy, tak aby wszystko dokładnie się wymieszało. Wyłączyć mikser.
  6. Do ciasta dodać lentilki, płatki kukurydziane i orzeszki ziemne i wymieszać łyżką.
  7. Następnie misę z ciastem przykryć folią spożywczą i, w celu schłodzenia, wstawić do lodówki na 15 minut.
  8. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę nakładać łyżką (najlepiej łyżką do lodów), w sporych odległościach, porcje ciasta (u mnie na jednej blasze zmieściło się 9 ciastek).
  9. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 20 minut, aż staną się złociste.
  10. Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 21 dużych (jak u mnie) lub 36 mniejszych ciasteczek.
  2. Lentilki można zastąpić m&m'sami, płatki kukurydziane - płatkami nesquik, cheerios, cini minis lub innym, ulubionymi, orzeszki ziemne - włoskimi, pekanami lub innymi.
  3.  Surowe ciasto, na czas pieczenia kolejnych porcji ciastek, najlepiej przechowywać w lodówce.
  4. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml.
Źródło przepisu: Ree Drummond.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...