czwartek, 1 czerwca 2017

Ciasteczka zwierzątka z lukrem i posypką


Składniki:
  1. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  3. 1/2 łyżeczki soli;
  4. 225 g niesolonego, miękkiego masła;
  5. 1/2 szklanki białego cukru;
  6. 1/2 szklanki cukru pudru;
  7. 1 duże jajo;
  8. 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  9. 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Lukier:
  1. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (170 g);
  2.  1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  3. 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy);
  4. 2 łyżki mleka;
  5. Kilka kropel barwnika czerwonego barwnika spożywczego w żelu (u mnie Dr. Oetker).
Dodatkowo:
  1. Kolorowa posypka cukrowa;
  2. Papier do pieczenia;
  3. Folia spożywcza;
  4. Mini wykrawacze do ciastek w kształcie zwierzątek (u mnie Wilton - Arka Noego).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml.

























Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać.
  2. Do misy (u mnie od miksera) przełożyć miękkie masło. Dodać cukier oraz cukier puder i wymieszać, przy pomocy miksera, na gładką masę.  Wbić jaja, wlać ekstrakt waniliowy i migdałowy i ponownie zmiksować.
  3. Następnie, stale miksując na najniższych obrotach miksera, wsypywać powoli mąkę i miksować, aż do dokładnego połączenia składników.
  4. Tak przygotowane części podzielić na 2 równe części, każdą z części ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, w celu schłodzenia, na 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie, na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować pierwszą część ciasta (druga część ciasta, do momentu jej użycia, powinna pozostać w lodówce), podsypując mąką, na placek o grubości ok. 3 mm i wykrywać małe ciasteczka w kształcie zwierzątek.
  6. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze układać rzędami, w niewielkich odstępach ciastka.
  7. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
  8. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste.
  9. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
  10. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Tak przygotowany lukier podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich wlać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego w żelu i dokładnie wymieszać. W ten sposób uzyska się różowy oraz biały lukier.
  11. Całkowicie wystudzone ciasteczka udekorować lukrem, posypać kolorową posypką cukrową i odstawić w celu zastygnięcia lukru.
SMACZNEGO!


















Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 175 małych ciasteczek - zwierzątek, wycinanych mini wykrawaczkami w kształcie zwierzątek ((u mnie Wilton - Arka Noego), o max. wielkości 3,8 cm.
  2. Ciasto na ciastka można przechowywać w lodówce przez całą noc, następnie je wyjąć i odstawić na około 5 minut przed rozpoczęciem wałkowania, aby nie było bardzo twarde.
  3. Ciasteczka są kruche i maślane, o delikatnym aromacie migdałowym.
  4. Ja użyłam ekstraktów Dr Oetker
  5. Polukrowane ciastka można przechowywać w puszce przez max. 3 dni, a niepolukrowane do 7 dni.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Cooking Classy.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...