poniedziałek, 5 czerwca 2017

Zupa z soczewicy

Składniki:
  1. 300 g czerwonej soczewicy;
  2. 2 średnie cebule;
  3. 2 średnie marchewki;
  4. 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  5. 1 liść laurowy;
  6. 4 ziarna ziela angielskiego;
  7. 1 czubata łyżka majeranku;
  8. 1 łyżka domowej vegety;
  9. 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
  10. 2 ząbki czosnku; 
  11. Pęczek natki pietruszki;
  12. 3 litry zimnej wody;
  13. Olej do smażenia;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchewki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  3. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać startą marchewkę i razem podsmażać, aż warzywa będą miękkie.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć nożem.
  6. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.
  7. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić opłukaną soczewicę. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz domową vegetę. Zalać zimną wodą (3 litry) i gotować na średnim ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż soczewica będzie na wpół miękka.
  8. Następnie do garnka z zupą dodać podsmażoną cebulę wraz z marchewką oraz zmiażdżone ząbki czosnku i gotować, na średnim ogniu, aż soczewica stanie się miękka.
  9. Na sam koniec, do zupy dodać koncentrat pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, słodką paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę razem pogotować (około 5 minut) i zdjąć zupę z ognia.
  10. Zupę podawać gorącą oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 4 litrów zupy.
  2. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...