wtorek, 20 czerwca 2017

Bakłażan faszerowany warzywami

Składniki:
  1. 2 średnie bakłażany;
  2. 1 duży pomidor;
  3. 1 średnia, czerwona papryka;
  4. 250 g pieczarek;
  5. 1 duża cebula;
  6. 150 g startej mozzarelli (100 g do farszu i 50 g do posypania po wierzchu);
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. Kilka listków bazylii;
  9. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  10. Olej do smażenia;
  11. Sól;
  12. Pieprz. 
Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawiając jego niewielką ilość (około 1 cm grubości) przy skórce bakłażana.
  2. Wydrążone połówki bakłażanów posolić. Miąższ natomiast pokroić w niewielką kostkę.
  3. Pomidora umyć, osuszyć, naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut), obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  5. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  6. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę.
  7. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  8. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  9. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek.
  10. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać i podsmażać, aż większość wody z pieczarek odparuje.
  11. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pomidora, liście bazylii oraz miąższ bakłażanów i dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Przyprawić oregano oraz solą i pieprzem do smaku.
  12. Tak przygotowany farsz wymieszać ze startą mozzarellą (około 100 g) i wypełnić nim połówki bakłażanów.
  13. Faszerowane połówki bakłażanów ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 45 minut, posypując, na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia, startą mozzarellą (około 50 gramów).
  14. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, same lub np. z ryżem.
SMACZNEGO!
 
 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób.
  2. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż.
  3. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  4. Tak przygotowane bakłażany je się razem ze skórą, która na wskutek pieczenia staje się miękka i bardzo dobra w smaku.
  5. Faszerowanego bakłażana można jeść jako samodzielnie danie lub np. z ryżem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...