wtorek, 6 czerwca 2017

Naleśnik z piekarnika

Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 600 ml mleka;
  3. 2 jaja;
  4. 1 łyżka białego cukru;
  5. 1 łyżka oleju;
  6. Szczypta soli.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Margaryna/masło do wysmarowania papieru do pieczenia;
  3. Mąka do oprószenia papieru;
  4. Ulubione nadzienie - u mnie 400 g sera na sernik (z wiaderka) + 3 łyżki białego cukru.
 Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie misa od miksera) wlać/wsypać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe tj. mleko, mąkę, 2 jaja, cukier, olej i sól i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie.
  2. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować margaryną/masłem i delikatnie oprószyć mąką.
  3. Na tak przygotowany papier, na blasze, wylać ciasto naleśnikowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 minut.
  4. Upieczony naleśnik wraz z papierem zdjąć z blachy, posmarować ulubionym nadzieniem np. dżemem i zwinąć, jak roladę, powoli ściągając papier do pieczenia.
  5. Naleśnika podawać bezpośrednio po upieczeniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 1 duży naleśnik pieczony na blasze z wyposażenia piekarnika, co stanowi porcję dla 3 - 4 osób.
  2. Naleśnika można podać zarówno na słodko (np. z białym serem, dżemem, oprószonego cukrem pudrem) jak i z wytrawnym nadzieniem (np. z tuńczykiem i oliwkami, albo z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i szczypiorkiem, czy z podsmażonym mięsem mielonym, pieczarkami i papryką).
  3. Ciasto na naleśnika ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie.
  4. Naleśnik bardzo ładnie wyrasta w piekarniku, tworząc wybrzuszenia, jednak opada po wyjęciu z piekarnika. Po upieczeniu bardzo łatwo zwija się w roladę. Blaszka do pieczenia nie może być zbyt mała, bo naleśnik nie wyrośnie.
  5. Farsz należy nakładać po upieczeniu naleśnika. 
  6. Samo mleko można zastąpić mieszanką mleka (400 ml) i wody (200 ml).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...