wtorek, 12 listopada 2013

Ciasto rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach...
Warstwy lekko słonych krakersów.
A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany.
Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi.
Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.
Zapraszam!

























Składniki:
Krem kokosowy:
  1. 2 żółtka;
  2. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  3. 3/4 szklanki białego cukru;
  4. 2 płaskie łyżki mąki pszennej;
  5. 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
  6. 500 ml mleka;
  7. 250 g miekkiego masła;
  8. 150 g wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
  1. 2 paczki karkersów (po 180 g);
  2. 50 g wiórków kokosowych.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić żółtka, dodać cukier wanilinowy, 1/2 szklanki cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę (masa będzie dość gęsta, nic się nie stanie, jeżeli pozostaną drobne grudki cukru).
  2. Do masy z ubitych żółtek z cukrami dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklanki mleka i całość razem zmiksować.
  3. Pozostałą część mleka (tj. 1 i 1/2 szklanki - 375 ml) zagotować wraz z resztą cukru (tj. 1/4 szklanki). Dodać przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Do miski (u mnie od robota kuchennego) włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę. 
  5. Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem.
  6. Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej.
  8. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (50 g).
  9. Tak przygotowane ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm (przy takiej blaszce wystarczy 1,5 paczki krakersów). Ciasto można także upiec w tortownicy o średnicy 26 cm (w tym przypadku potrzebne są prawie 2 całe paczki krakersów).
  2. Ciasto musi zostać odłożone na minimum 6 godzin do lodówki, a najlepiej to na całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem.
  3. Masło w kremie można zastąpić margaryną.
  4. Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego.
  5. Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru.
  6. Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




16 komentarzy :

  1. ciasto jest przepyszne ! rewwelacja ! mam ochotę zjeść je z talerzem świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Zrobiłam - leżakuje sobie już w lodówce :) Szukałam przepisu bez użycia budyniu w proszku i ten wydawał się idealny :) połowę wiórków kokosowych zalałam likierem kokosowym (bo był..) i dodałam do masy. Te z wierzchu trochę wcześniej podprażyłam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto :) ja już po 2 godz musiałam wyjąć z lodówki i spróbować i REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało:-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  4. Czy zamiast krakersów mogą być herbatniki? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogą również być herbatniki.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho wyszlo genialne.! Super przepis.! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  7. ciasto zrobiłam według przepisu, super, bardzo dobre, polecam wszystkim, kto lubi kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super smakuje , bardzo smaczne, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  9. Czy ciasto można zamrozić na 2-3 dni czy lepiej, żeby poczekało w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nigdy nie mroziłam tego ciasta. Wg. mnie lepiej, żeby poczekało w lodówce.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...