piątek, 29 listopada 2013

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem...
Pyszne i słodkie ruloniki.
Z nadzieniem z białego sera.
Smacznego!
Składniki:
Naleśniki:
  1. 1,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 szklanka mleka;
  3. 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;
  4. 2 jaja;
  5. Szczypta soli;
  6. Olej do smażenia.
Nadzienie:
  1. 750 g chudego białego sera;
  2. 7,5 łyżki białego cukru;
  3. 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g);
  4. 3 żółtka jaj;
  5. Kilka łyżek mleka - opcjonalnie.
























Sposób przygotowania:
  1. Jaja wbić do misy od miksera, roztrzepać widelcem, dodać mleko, wodę i szczyptę soli i stale miksując powoli wsypywać mąkę. Miksować, aż do połączenia się składników (aby nie było grudek).
  2. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.
  3. Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka.
  4. Na naleśniki nakładać nadzienie i rolować.
  5. Przed podaniem naleśniki można jeszcze podpiec na maśle i oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 10 (patelnia o średnicy 25 cm) do 12 naleśników (patelnia o średnicy 26 cm).
  2. W przypadku wyrabiania ciasta do naleśników mikserem należy miksować tylko do połączenia składników, aby ciasto nie było zbyt napowietrzone, bo będą się w nim robić dziurki podczas smażenia.
  3. Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię należy posmarować olejem.
  4. Do nadzienia można dodać jeszcze namoczone i odsączone rodzynki.
  5. Ciasto można również przygotować za pomocą trzepaczki, bez użycia miksera.
  6. Woda do naleśników może być zwykła z kranu, jak również mineralna.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


4 komentarze :

  1. Prosto, klasycznie, a wciąż niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba moje ulubione nadzienie to naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze ! najczęściej nadziewam twarożkiem - zdecydowanie ulubiony smak od samego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! pyszny piątkowy obiad. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...