wtorek, 26 listopada 2013

Zupa ogórkowa na skwarkach

Zupa ogórkowa na skwarkach...
Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa.
O wyrazistym smaku kiszonych ogórków.
Z dodatkiem złocistych skwarek.
Prosta i szybka w wykonaniu.
Pychota!
























Składniki:
  1. 7 średnich ziemniaków;
  2. 1 duża marchewka;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. Biała część pora;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. 150 g wędzonego boczku;
  7. 2 liście laurowe;
  8. 5 ziaren ziela angielskiego;
  9. 2 ząbki czosnku;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  11. 6 - 7 średnich ogórków kiszonych;
  12. 250 ml soku z kiszonych ogórków;
  13. 2,5 litra zimnej wody;
  14. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  15. Sól;
  16. Pieprz;
  17. Pęczek koperku.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu).
  4. Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
  5. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.
  6. Koperek drobno posiekać.
  7. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.
  8. Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).
  9. Po tym czasie dodać starte ogórki, 250 ml soku z ogórków, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek i gotować przez kolejne 15 minut.
  10. Następnie do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy, nie gotować (zupę zestawić z ognia) i wymieszać.
  11. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
  2. Marchewkę można pokroić w plasterki zamiast trzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną natką pietruszki.
  4. Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone.
  5. Boczek można zastąpić słoniną lub podgardlem. Ja kupuję boczek pokrojony w cienkie plastry, dzięki czemu bardzo łatwo się go kroi w niewielką kostkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...