piątek, 15 listopada 2013

Zupa pomidorowa zabielana

Zupa pomidorowa zabielana...
Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup.
Znana i uwielbiana przez wszystkich.
W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego.
Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 2 duże marchewki;
  2. 1 średnia pietruszka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. Biała część pora;
  5. 1 średnia cebula;
  6. 2 liście laurowe;
  7. 4 ziarna ziela angielskiego;
  8. 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);
  9. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  10. 2,5 litra zimnej wody;
  11. Sól;
  12. Pieprz;
  13. Pęczek natki pietruszki;
  14. 250 g makaronu nitki.
Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Marchewki, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.
  3. Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i przekrojoną cebulę w łupinach. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody.  Całość gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać zupę.
  6. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Chwilę jeszcze razem pogotować i zestawić z ognia.
  7. Zupę doprawić solą i pieprzem.
  8. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  9. Zupę podawać z makaronem (lub ryżem), oprószoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów zupy.
  2. Ilość koncentratu i śmietany można dowolnie modyfikować. U mnie sprawdza się proporcja: 200 g koncentartu i 200 g śmietany.
  3. Zamiast płaskiej łyżki soli można dodać ulubionej przyprawy do zup np.vegety czy kostki rosołowe.
  4. Ja wyciągam z zupy ugotowane marchewki, kroję w kosteczkę i nakładam na talerze z zupą.

6 komentarzy :

  1. Zupka z tego przepisu jest świetna :-)
    Pierwszy raz robiłam pomidorową i właśnie takiego smaku oczekiwałam.... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że nie bardzo lubię ten cienki makaron, to taki talerz pomidorowej z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, wyszla wyśmienicie :). a tak przy okazji zabielania śmietaną czy ktoś wie gdzie kupię śmietanę marki Bieluch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała :-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  4. Oj a ja uwielbiam taką pomidorową zabielaną z wyraźnym uczuciem pomidorów i z delikatnym makaronem z kurkumą. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...