wtorek, 4 października 2016

Chiński, słodki kurczak w cieście

 Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. Szczypta soli;
  3. Olej do smażenia.
Ciasto:
  1. 1 jajo;
  2. 1 łyżka zimnej wody;
  3. 1 łyżka mąki pszennej;
  4. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Sos:
  1. 1 łyżka ketchupu;
  2. 1 łyżka cukru trzcinowego;
  3. 1 łyżka zimnej wody;
  4. 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%.























Sposób przygotowania:
  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i oprószyć solą.
  2. Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać.
  3. Do miski wsypać/wlać wszystkie składniki na ciasto tj. roztrzepane jajo, obie mąki i wodę i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta wrzucić oprószone solą kawałki kurczaka i dobrze wymieszać.
  4. Na dużą patelnię/do woka wlać olej (do 3 - 4 cm wysokości patelni/woka) i mocno rozgrzać.
  5. Na mocno rozgrzany, głęboki olej wrzucić kawałki kurczaka obtoczone w cieście i smażyć na średnim ogniu, aż staną się złociste.
  6. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni/woka i odsączyć na papierowych ręcznikach.
  7. Znaczną część oleju pozostałego w woku/na patelni po smażeniu kurczka odlać, pozostawiając jego bardzo niewielką ilość (ok. 2 łyżki). Nastepnie, na pozostawiony olej ponownie wrzucić usmażone kawałki kurczaka i wlać sos. Krótką chwilę razem smażyć, stale mieszając, tak aby sos pokrył wszystkie kawałki kurczaka.
  8. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem.
SMACZNEGO!






















Uwagi do przepisu:
  1. Im w większą kostkę zostanie pokrojony kurczak, tym dłużej będzie się smażył.
  2. Kawałki kurczaka zamiast oprószać solą, można skropić sosem sojowym.
  3. Cukier trzcinowy można zastąpić białym, ale wpłynie to na smak mięsa.
  4. Kawałki piersi z kurczaka, aby nie stały się suche, należy smażyć krótko, na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...