wtorek, 18 października 2016

Tajskie, czerwone curry z kurczakiem

 Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry;
  3. 400 ml mleczka kokosowego;
  4. 1 łyżka sosu rybnego;
  5. 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy);
  6. 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru;
  7. 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku;
  8. 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu;
  9. 1 łyżeczka chili w proszku;
  10. 1 łyżeczka curry;
  11. 1/2 główki brokuła;
  12. 1/2 dużej, czerwonej papryki;
  13. 1/2 dużej, żółtej papryki;
  14. 2 średnie marchewki;
  15. 1 średnia cebula;
  16. Pęczek świeżej kolendry;
  17. 250 g tajskiego ryżu jaśminowego;
  18. Sól.

Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.
  3. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.
  4. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  6. Ząbki czosnku (około 2) obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na tzw. miazgę).
  7. Kawałek imbiru (o długości około 2 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na tzw. miazgę).
  8. Kolendrę umyć, osuszyć, ewentualnie odrobinę zostawić do dekoracji, resztę posiekać.
  9. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (1 łyżeczka).
  10. Do miseczki wlać mleko kokosowe. Dodać czerwoną pastę curry i sos rybny. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
  11. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około 5 - 6 minut. Podsmażonego kurczaka wraz z płynami z patelni przełożyć na talerz.
  12. Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać olej (1 łyżka), wrzucić starty imbir i czosnek i przez bardzo krótką chwilę podsmażać.
  13. Następnie dodać pokrojoną cebulę, krótką chwilę podsmażać (ok. 1 minuty), po czym dodać plasterki marchewek, kostki papryk i różyczki brokuła. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 5 minut.
  14. Na patelnię  z warzywami wrzucić podsmażonego kurczaka wraz z płynami ze smażenia. Dobrze wymieszać, przykryć i dusić przez kolejne 2 minuty.
  15. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe z pastą curry i sosem rybnym oraz chili w proszku. Wymieszać i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
  16. Zmniejszyć ognień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut (około 5).
  17. Dodać curry oraz drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Ewentulanie doprawić solą. Zestawić z ognia.
  18. Podawać z ryżem, opcjonalnie udekorowane świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób.
  2. Warzywa w curry powinny pozostać lekko chrupkie.
  3. Kawałki piersi z kurczaka, aby nie były suche, nie powinny być zbyt małe, i należy je smażyć przez krótką chwilę, na dużym ogniu.
Źródło przepisu: Pooja's Cookery.

2 komentarze :

  1. Ile tej pasty curry trzeba dodać? Jest wspomniana ale nie ma jej na liście składników

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry (jest wymieniona na drugim miejscu na liście składników).
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...