wtorek, 18 października 2016

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Składniki:
  1. 1 duża główka kalafiora;
  2. 4 duże marchewki;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru;
  5. 3 ząbki czosnku;
  6. 400 ml mleczka kokosowego;
  7. 3 łyżeczki oleju;
  8. 1 łyżeczka kurkumy;
  9. 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry;
  10. 1 łyżeczka soli morskiej;
  11. 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety);
  12. Sól;
  13. Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego imbiru.
























Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, łodygę pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
  5. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem.
  6. Różyczki oraz kawałki łodygi kalafiora ułożyć na blasze/w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą (1 łyżeczka), posypać solą morską (1 łyżeczka) i wymieszać.
  7. Tak przygotowanego kalafiora wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 40 minut, aż stanie się miękki i ciemno brązowy w wielu miejscach.
  8. W czasie pieczenia kalafiora, w garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę (2 łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, po czym dodać pasterki marchewek i razem podsmażać, aż warzywa staną się złociste.
  9. Dodać posiekany imbir i rozgniecione ząbki czosnku i przez krótką chwilę (około 1 minuty) wszystko razem podsmażać.
  10. Następnie dodać kurkumę, czerwoną pastę curry i bulion i gotując na średnim ogniu, doprowadzić zupę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować do czasu, aż kalafior będzie upieczony.
  11. Upieczone kawałki kalafiora wrzucić do zupy (kilka różyczek można pozostawić do ozdobienia talerza z zupą), wymieszać i zestawić z ognia.
  12. Tak przygotowaną zupę zblendować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać.
  13. Zupę przyprawić solą do smaku.
  14. Krem podawać na ciepło, opcjonalnie przyozdobiony różyczkami kalafiora, plastrami chili i imbiru.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 l kremowej, gęstej zupy.
Źródło przepisu: The Endless Meal.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...