środa, 26 października 2016

Mrożona, zielona herbata z imbirem, cytryną i miętą

 Składniki:
  1. 6 szklanek zimnej wody;
  2. 1/4 szklanki obranego i pokrojonego w plastry, świeżego imbiru;
  3. 3 - 6 torebek dobrej jakości, zielonej herbaty (w zależności od tego, jak mocna ma być herbata - u mnie 6);
  4. 1/2 szklanki świeżych liści mięty;
  5. 1/3 szklanki miodu;
  6. Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny. 
Dodatkowo/do dekoracji:
  1. Plasterki cytryny;
  2. Listki świeżej mięty;
  3. Plastry świeżego imbiru;
  4. Kostki lodu.
Szklanka = 1 cup = 240 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Korzeń imbiru obrać, pokroić w cienkie plastry.
  2. Liście mięty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
  3. Od torebek z herbatą, usunąć papierowe etykiety i nitki (oczywiście jeśli posiadają).
  4. Do średniej wielkości garnka, wlać wodę, wrzucić plastry imbiru i gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia.
  5. Zagotowaną wodę z imbirem zestawić z ognia. Dodać torebki zielonej herbaty i liście mięty. Przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia i przejścia smakiem na 15 minut.
  6. Po tym czasie  dokładnie przecedzić herbatę przez sito (torebki po herbacie, ugotowane plastry imbiru i liście mięty wyrzucić). Dodać miód i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać.
  7. Herbatę przelać do dzbanka/szklanej karafki czy butelki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
  8. Wystudzoną herbatę wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  9. Herbatę podawać schłodzoną, z kostkami lodu, przyozdobioną plastrami cytryny i imbiru oraz listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra mrożonej herbaty.
  2. Herbata ma wyrazisty i intensywny smak.
  3. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Źródło przepisu: The Kitchn.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...