wtorek, 4 października 2016

Chiński, żółty ryż z curry
























Składniki:
  1. 1 szklanka białego ryżu;
  2. 1 średnia marchewka;
  3. 1 duża cebula;
  4. 1/2 pęczka szczypiorku;
  5. 1 papryczka chili;
  6. 1 jajo;
  7. 1/2 łyżki vegety;
  8. 1 czubata łyżka curry;
  9. 1/2 łyżeczki mielonego imbiru;
  10. Olej do smażenia;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której będzie gotowany vegetę (1/2 łyżki). Odcedzić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Papryczkę chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Marchewkę umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, grubo posiekać.
  6. N rozgrzany na patelni olej wrzucić kosteczki cebuli i plasterki chili i delikatnie podsmażyć.
  7. Do podsmażonej cebuli z chili dodać ugotowany ryż. Wymieszać i razem podsmażać, na średnim ogniu, przez około 5 minut.
  8. Do ryżu z cebulą i chili dodać startą marchewkę, posiekany szczypiorek, przyprawić curry, imbirem, solą i pieprzem, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać.
  9. Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo energicznie i szybko wymieszać z ryżem i warzywami. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęciach porcja ryżu została przygotowana z podwójnej liczby składników.
  2. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować lub zastąpić ją chili w proszku.
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...