niedziela, 26 lutego 2017

Kremowy, klasyczny hummus

Składniki:
  1. 1 słoik cieciorki konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 400 g);
  2. 1/2 szklanki tahini (pasty sezamowej);
  3. Sok wyciśnięty z 1/2 dużej cytryny;
  4. 1/4 szklanki zalewy ze słoika z cieciorką;
  5. 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu);
  6. 2 małe ząbki czosnku;
  7. 3/4 łyżeczki soli.
Dodatkowo do oprószenia/polania po wierzchu:
  1. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  2. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  3. Łyżka drobno posiekanej natki pietruszki.
Szklanka = 1 cup = 240 ml
























Sposób przygotowania:
  1. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
  2. Cieciorkę odsączyć na sicie. Wody ze słoika nie wylewać
  3. Odsączoną cieciorkę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każde ziarno obrać ze skórki. Najlepiej robić to, trzymając ziarno cieciorki pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym, czubkiem ziarna do góry, i delikatnie je naciskając (wyciskając ze skórki). Obranie ziaren cieciorki ze skóry nie jest trudne, choć czasochłonne, ale zapewnia kremową, gładką konsystencję humusu.
  4. Obrane ze skóry ziarna cieciorki przełożyć do miski, blendera kielichowego, czy misy malaksera (jak u mnie) i miksować/blendować, aż ziarna cieciorki zaczną przypominać mokry piasek (w razie potrzeby zgarnąć do środka miski/blendera misy przyklejone do boków ziarna).
  5. Dodać pastę sezamową, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, sól oraz kmin rzymski i miksować/blendować, aż do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Następnie miksując/blendując powoli wlewać wodę z zalewy ze słoika z cieciorką, aż hummus uzyska odpowiednią konsystencję i stanie się aksamitnie gładki i kremowy (u mnie była to 1/4 szklanki zalewy).
  7. Tak przygotowany hummus przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut (a najlepiej na 1 godzinę) w celu połączenia się smaków.
  8. Hummus, przed podaniem, polać oliwą oraz posypać drobno posiekaną natką pietruszki i słodką papryką w proszku.
  9. Podawać z krakersami/nachosami, pokrojonymi w paski warzywami (marchewkami, ogórkami, papryką, laskami selera naciowego) czy jako pastę do kanapek/wrapów.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 1 i 3/4 szklanki hummusu.
  2. Tak przygotowany hummus, dzięki obraniu ziaren ze skórki, jest aksamitnie kremowy i niczym nie ustępuje, pod względem konsystencji, hummusom dostępnym na sklepowych półkach.
  3. Obieranie ziaren cieciorki ze skórki nie jest trudne, jednak wymaga czasu - około 20 minut. 
  4. Ziarna cieciorki najlepiej obierać wyciskając je ze skórki tj.  trzymając ziarno cieciorki pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym, czubkiem ziarna do góry, i delikatnie je naciskając.
  5. Hummus można także przygotować z cieciorki z puszki (ja akurat miałam cieciorkę konserwową w słoiku) czy z suchych, uprzednio ugotowanych i odcedzonych ziaren cieciorki (wówczas potrzeba 2/3 szklanki suchych ziaren cieciorki oraz należy zachować wodę z ich gotowania - około 1/4 szklanki lub odrobinę więcej).
  6. Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  7. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Neighbor Food.

U mnie podany z Domowymi krakersami serowymi

Domowe krakersy serowe


























1 komentarz :

  1. Wow, wyszedł Ci niezwykle kremowy :) Kocham hummus!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >