poniedziałek, 22 maja 2017

Domowa przyprawa do Taco
























Składniki:
  1. 2 łyżeczki chili w proszku;
  2. 1 i 1/2 łyżeczki kuminu;
  3. 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku;
  4. 1/2 łyżeczki płatków chili;
  5. 1/2 łyżeczki soli;
  6. 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
  7. 1/4 łyżeczki suszonej cebuli;
  8. 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
  9. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
1 łyżeczka = 5 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki przyprawy do Taco wsypać do słoiczka i dokładnie wymieszać.
  2. Spróbować i ewentualnie dodać do smaku więcej soli i/lub czarnego pieprzu
  3. Przyprawę przechowywać w szczelnie zakręconym/zamkniętym słoiku/pojemniku.
 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 1 porcja przyprawy. W słoiku widocznym na zdjęciu jest 9 porcji (wszystkie składniki pomnożone razy 9) przyprawy.
  2. W celu wykonania 6 porcji przyprawy należy wymieszać ze sobą: 1/4 szklanki (tj. 4 łyżki) chili w proszku, 3 łyżki kuminu, po 1 łyżce wędzonej, słodkiej papryki, płatków chili oraz soli oraz po 1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, suszonej cebuli, oregano oraz czarnego pieprzu.
  3. Kumin (kmin rzymski) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  4. Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku. 
  5. Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej.
  6. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...