wtorek, 9 maja 2017

Lazania z serkiem wiejskim

 Składniki:

Sos mięsny:
  1. 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 1 ząbek czosnku;
  3. 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą);
  4. 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g);
  5. 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
  6. 1 łyżka suszonej bazylii;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Sos z serkiem wiejskim:
  1. 500 g serka wiejskiego;
  2. 1 jajo;
  3. 1/4 szklanki startego parmezanu;
  4. 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
  5. 1/2 łyżeczki soli.
 Dodatkowo:
  1. 12 płatów makaronu do lazanii;
  2. 300 g startej mozzarelli;
  3. Olej do smażenia;
  4. 1/4 szklanki startego parmezanu do posypania lazanii po wierzchu;
  5. 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki do posypania po wierzchu.
Prostokątne naczynie żaroodporne do zapiekania o wymiarach: 31 x 21 cm.


Sposób przygotowania:
  1. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na pył).
  4. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażać na średnim ogniu, aż mięso stanie się złociste. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa podczas smażenia.
  5. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  6. W międzyczasie przygotować sos z serka wiejskiego. Do średniej miski wbić jajo i roztrzepać widelcem. Dodać serek wiejski, natkę pietruszki, parmezan oraz sól i wymieszać.
  7. Na dno naczynia żaroodpornego położyć 4 suche płaty makaronu do lazanii (płaty powinny ściśle do siebie przylegać, ewentualnie lekko na siebie nachodzić). Na makaron położyć 1/3 sosu z serkiem wiejskim, na sos 1/3 startej mozzarelli, a na mozzarellę 1/3 sosu mięsnego. Postępować według tego schematu z kolejnymi, 2 warstwami lazanii - łącznie powinny być 3 warstwy makaronu, 3 warstwy sosu z serkiem wiejskim, 3 warstwy mozzarelli i 3 warstwy sosu mięsnego. Ostatnią, wierzchni warstwą lazanii jest sos mięsny.
  8. Wierzch lazanii (tj. warstwę sosu mięsnego) posypać startym parmezanem (1/4 szklanki) i drobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka).
  9. Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać!
  11. Lazanię podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem.
  3. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego.
  4. Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała.
  5. Kupując makaron do lazanii, należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki makaron będzie miękki po wyjęciu lazanii z piekarnika.
  6. Tak przygotowaną lazanię można: 
  • Upiec od razu po przygotowaniu;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na max. 2 dni i upiec, gdy będzie potrzebna;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową i zamrozić.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...