piątek, 5 maja 2017

Chiński, pomarańczowy kurczak

 Składniki:
  1. 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze 500 g);
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. 1/2 pęczka szczypiorku do oprószenia po wierzchu;
  4. 1 łyżka startej skórki z pomarańczy do oprószenia po wierzchu; 
  5. Sól;
  6. Biały cukier;
  7. Olej do smażenia.
Ciasto od obtoczenia kurczaka:
  1. 2 jaja;
  2. 1/2 szklanki mąki pszennej;
  3. 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; 
  4. 1/2 szklanki bardzo zimnej wody;
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  6. 1 łyżka oleju;
  7. Szczypta soli.
Sos pomarańczowy:
  1. 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
  2. 3 czubate łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej;
  3. 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao);
  4. 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego;
  5. 2 łyżki jasnego sosu sojowego;
  6. 3 i 1/2 łyżki białego cukru;
  7. 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie Tao Tao);
  8. 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml















































Sposób przygotowania:
  1. Pomarańcze (2 średnie) dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok.
  2. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
  4. Przygotować ciasto do smażenia kurczaka. Do średniej miski wbić jaja i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych jaj wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz sól. Wlać bardzo zimną wodę i olej i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby nie było grudek.
  5. Przygotować sos pomarańczowy. Do miseczki wlać sok z pomarańczy, sos chili, sos sojowy, wodę/bulion drobiowy oraz ocet ryżowy. Dodać skórkę pomarańczową, cukier oraz mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
  6. Pokrojone kawałki kurczaka wkładać do przygotowanego ciasta i dokładnie w nim obtaczać.
  7. Na rozgrzany, na dużej patelni, olej (olej powinien sięgać na wysokość 1,5 - 2 cm) wrzucać dokładnie obtoczone ciastem kawałki kurczaka i smażyć partiami, aż będą w całości usmażone, z każdej strony, na złocisty kolor.
  8. Usmażone kawałki kurczaka przekładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  9. Na rozgrzany, na nowej patelni, olej (1, 5 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę (około 30 sekund) podsmażać. Po tym czasie wlać przygotowany sos pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia i gotować, na małym ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje (około 5 minut). Ewentualnie doprawić jeszcze cukrem i solą.
  10. Następnie, na patelnię z gorącym sosem pomarańczowym wrzucić usmażonego kurczaka w cieście i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczak został pokryty sosem pomarańczowym. Zestawić z ognia.
  11. Kurczaka podawać gorącego, bezpośrednio po przygotowaniu, polanego sosem pomarańczowym, oprószonego startą skórką pomarańczową i drobno posiekanym szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną kaszą (u mnie z kaszą bulgur).
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Do przygotowania dania potrzebne są 2 średnie pomarańcze.
  3. Kurczaka w sosie można, obok lub zamiast skórki i szczypiorku, posypać białym sezamem.
  4. Chiński ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym lub czerwonym octem winnym.
  5. Kurczak ma wyjątkowy smak i aromat. Jest delikatnie słodki i przyjemnie pomarańczowy. Danie jest łagodne w smaku, ze smakiem zjedzą je również dzieci.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Rasa Malaysia.

























2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >