środa, 10 maja 2017

Szybka i prosta zupa Mulligatawny

Składniki:
  1. 1 duży filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);
  2. 4 łyżki masła klarowanego;
  3. 1 średnia cebula;
  4.  3 ząbki czosnku;
  5. 1/4 szklanki mąki pszennej;
  6. 1 łyżka curry w proszku;
  7. 1 litr bulionu drobiowego;
  8. 1 szklanka mleka 3,2 %;
  9. 1 szklanka słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  10. 1 duże twarde jabłko (u mnie odmiana Granny Smith);
  11. 1 łyżka cukru trzcinowego;
  12. 1 łyżeczka chili w proszku;
  13. Sól;
  14. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, pokroić w małą kostkę.
  2. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Jabłko umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić masło (2 łyżki) i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić kosteczki kurczaka i podsmażyć na średnim ogniu, aż staną się lekko złociste. Podsmażonego kurczaka wyjąć z garnka i przełożyć na talerzyk.
  6. Następnie zmniejszyć ogień i do tego samego garnka dodać masło (kolejne 2 łyżki) i rozpuścić. Na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę (cebula zbierze cały smak, który pozostał z podsmażania kurczaka) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażyć.
  7. Podsmażoną cebulę posypać równomiernie mąką i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie dodać curry w proszku, wymieszać i podsmażać całość, stale mieszając, przez około 1 minutę.
  8.  Do podsmażonej cebuli z curry wlać bulion drobiowy, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę oraz przyprawić cukrem trzcinowym (1 łyżka), chili w proszku (1 łyżeczka), solą i pieprzem do smaku i gotować na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
  9. Następnie dodać podsmażone kosteczki kurczaka i pokrojone w kostkę jabłko i gotować na średnim ogniu przez kolejne 5 - 10 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i odstawić na 5 - 10 minut przed podaniem (dzięki temu jabłka przejdą smakiem zupy i pozostaną lekko chrupie -  nie rozpadną się w zupie).
  10. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Podawać gorącą.
SMACZNEGO! 
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Zupę można podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
  3. Zupa Mulligatawny jest tradycyjną, wschodnio-indyjską zupą curry. Istnieje wiele jej odmian, a jej składniki mogą się różnić od zaproponowanych przeze mnie. Ta wersja zupy Mulligatawny  jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest lekko pikantna, o wyrazistym smaku curry. Pokrojone w kostkę jabłko dodaje jej świeżości.
  4. Kurczaka należy pokroić w małą kostkę. Im większe będą kawałki kurczak - tym dłużej będzie się podsmażał.
  5. Do przygotowania zupy najlepsze są jabłka twarde, soczyste i jędrne, o słodko - kwaśnym smaku, które nie rozpadną się w zupie. U mnie to odmiana Granny Smith. Można także użyć innych odmian jabłek twardych, soczystych i słodko-winnych jak np. Gloster, Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan czy Gala.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...