wtorek, 28 marca 2017

Makaron z parówkami w sosie pomidorowym

Składniki:
  1. 6 cienkich parówek dobrej jakości (u mnie Berlinki, z indyka);
  2. 2 duże cebule;
  3. 400 g makaronu (u mnie kokardki);
  4. 500 g przecieru pomidorowego;
  5. 1 szklanka wody z gotowania makaronu;
  6. 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
  7. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
  8. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  9. Szczypta białego cukru;
  10. Olej do smażenia;
  11. Sól;
  12. Pieprz. 
Dodatkowo/do oprószenia po wierzchu:
  1. 4 łyżki startego, żółtego sera;
  2. Drobno posiekana natka pietruszki.
1 szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Cebule obrać, drobno posiekać.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania makaronu.
  6. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone parówki i chwilę razem podsmażać, aż parówki delikatnie się zarumienią.
  7. Następnie wlać przecier pomidorowy oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Dodać przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką paprykę oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut).
  8. Na talerze wyłożyć makaron. Polać sosem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki i startym serem.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby dodawania do sosu wody z gotowania makaronu).
  3. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać w trakcie gotowania makaronu (najlepiej pod koniec gotowania).
  4. Smak sosu można wzbogacić o 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany 18% i/lub o odcedzoną kukurydzę konserwową (1 puszka, waga netto, po odcedzeniu 240 g).
  5. Danie jest bardzo proste, szybkie i tanie.
Źródło: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...