poniedziałek, 13 marca 2017

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 4 duże ziemniaki;
  3. 300 g pieczarek;
  4. 1 jajo;
  5. 1/2 bułki pszennej, poznańskiej;
  6. Bułka tarta do obtoczenia kotletów;
  7. Olej/smalec do smażenia;
  8. Sól;
  9. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  2. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  4. Połowę bułki pszennej włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć bułkę z wody.
  5. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą, namoczoną bułkę, jajo, sól i pieprz i dokładnie wyrobić. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, tak aby masa mięsna dokładnie połączyła się z ziemniakami.
  6. Z masy mięsnej formować kule. Każdą z nich spłaszczać w dłoni, nadziewać pieczarkami i ponownie formować w kulę.
  7.  Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i obtaczać w niej kotlety.
  8. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor.
  9. Podawać na ciepło i/lub na zimno, z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 dużych kotletów mielonych.
  2. Do masy mięsnej można dodać ulubionych przypraw czy drobno posiekanego koperku lub szczypiorku.
  3. Smak ziemniaków w mielonych nie jest wyczuwalny, śmiało można je podawać z ziemniakami z wody czy puree ziemniaczanym. 
  4. Ja nie obieram pieczarek. Myję je jedynie dokładnie pod bieżącą wodą. Kroję całe, łącznie z nóżkami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Kotlety podaj z ziemniakami i  Prostą surówką z kapusty i marchewki

Prosta surówka z kapusty i marchewki

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...