sobota, 11 marca 2017

Serowe kulki z jalapeno

 Składniki:
  1. 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
  2. 340 g czerwonego sera cheddar;
  3. 340 g białego sera cheddar;
  4. 1 łyżeczka soli ziołowej;
  5. 4 świeże papryczki jalapeno.
Panierka:
  1. 1/8 szklanki mąki pszennej;
  2. 3 jaja;
  3. 3/4 szklanki zimnej wody;
  4. 2 szklanki bułki tartej. 
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia.
Szklanka = 1 cup = 240 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Czerwony i biały ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  2. Jalapeno umyć, osuszyć, oczyścić z błon i/lub nasion, pokroić w drobną kostkę.
  3. Do miski wsypać starty cheddar (biały i czerwony). Dodać serek śmietankowy, pokrojone jalapeno i sól ziołową. Dokładnie wymieszać.
  4. Z powstałej masy formować kuli (najlepiej nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego, u mnie nieco większe) mocno je dociskając, aby ser dobrze się skleił.
  5. Przygotować 3 miseczki. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej wbić jaja, wlać wodę i roztrzepać z jajami, do trzeciej wsypać bułkę tartą.
  6. Kuli serowe panierować w następującej kolejności: najpierw delikatnie w mące ( strzepując jej nadmiar), następnie w jajku z wodą, potem w bułce tartej (lekko dociskając) i znów w jajku z wodą a następnie znów w bułce tartej (w mące panieruje się tylko 1 raz). Procedurę powtórzyć z każdą serową kulką.
  7. Tak przygotowane kulki smażyć partiami, na złoto, w głębokim, gorącym (nagrzanym do 180 stopni) oleju, w zależności od wielkości, przez 2 - 3 minuty.
  8. Usmażone kulki serowe układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od około 20 sporych (jak u mnie) do max. 40 malutkich kulek serowych.
  2. Kulki mają chrupiącą, złocistą skórkę i ciągnące się, lekko pikantne i mocno serowe wnętrze. Po ugryzieniu z kulki wypływa gorący,  rozpuszczony ser, a w chrupiącej skorupce robi się pusta przestrzeń.
  3. Świeże papryczki jalapeno można zastąpić ich marynowaną wersją (wówczas należy dodać ich około 115 g - waga netto, po odsączeniu).
  4. Kulki najlepiej smażyć we frytkownicy, gdzie można kontrolować i dokładnie ustawić temperaturę lub używając specjalnego termometru do smażenia potraw. Ja smażyłam w zwykłym garnku, na bardzo mocno rozgrzanym oleju (tak jak frytki).
Źródło przepisu: What 2 Cook.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...