wtorek, 7 marca 2017

Prosta surówka z kapusty i marchewki


Składniki:
  1. Główka białej kapusty o wadze około 3 kg;
  2. 3 średnie marchewki.
Zalewa:
  1. 1 szklanka oleju;
  2. 1 szklanka zimnej wody;
  3. 1 szklanka białego cukru; 
  4. 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %;
  5. 2 łyżki soli;
  6. 1 średnia główka czosnku. 
1 szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości.
  2. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  3. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  4. Do rondelka wlać wodę, olej, ocet, wsypać cukier i sól, włożyć obrane ząbki czosnku i zagotować, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły się. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  5. Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą marchew. Wymieszać. 
  6. Warzywa zalać zimną zalewą. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 5 litrów surówki.
  2. Surówkę można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepsza jest, jak trochę postoi w lodówce i kapusta przejdzie smakiem zalewy.
  3. Surówkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach, przez max. 1 miesiąc.
  4. Surówka jest idealna, gdy trzeba szybko przygotować obiad (np. po pracy, czy gdy zjawią się niespodziewani goście) - wystarczy wyjąć z lodówki.
  5. Kapustę z marchewką należy zalać zimną zalewą.
  6. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >