piątek, 21 kwietnia 2017

Bigos z młodej kapusty

 Składniki:
  1. Główka młodej kapusty;
  2. 2 średnie cebule;
  3. 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny, z piersi kurczaka);
  4. Pęczek koperku;
  5. 1 litr zimnej wody;
  6. 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  7. 1 kostka bulionowa, grzybowa;
  8. 1 łyżeczka białego cukru;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Zasmażka:
  1. 3 łyżki masła;
  2. 2 łyżki mąki pszennej.
 Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do garnka.
  2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Cebule obrać, drobno posiekać.
  4. Kiełbasę pokroić w kostkę.
  5. Do garnka z pokrojoną kapustą dodać połowę posiekanego koperku i pokrojoną cebulę. Wlać zimną wodę (1 litr). Dodać kostkę bulionową, grzybową, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się miękka.
  6. Dodać pokrojoną kiełbasę i gotować na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
  7. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę i podsmażać, stale mieszając (aby nie było grudek; najlepiej trzepaczką kuchenną), aż powstanie złocista zasmażka.
  9. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do bigosu, wymieszać i gotować, aż bigos zgęstnieje.
  10. Na koniec dodać resztę posiekanego koperku. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Zestawić z ognia.
  11. Bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,75 l bigosu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...