piątek, 14 kwietnia 2017

Burgery z czarnej fasoli

 Składniki:
Burgery:
  1. Puszka czarnej fasoli, konserwowej (400 g, u mnie Dawtona);
  2. 1/2 średniej, żółtej papryki;
  3. 1/2 małej cebuli;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 jajo;
  6. 2/3 szklanki bułki tartej;
  7. 1 łyżeczka chili w proszku;
  8. 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu);
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Sos:
  1. 1 szklanka majonezu;
  2. 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo);
  3. 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami Chipotle);
  4. 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Dodatki:
  1. 4 bułki do hamburgerów;
  2. 1/4 główki sałaty lodowej;
  3. 4 plastry pomidora;
  4. 1 łyżka oleju do smażenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.















































Sposób przygotowania:
  1. Czarną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą, bardzo dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać.
  5. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków.
  7. Odsączoną masę cebulowo-paprykową dodać do rozgniecionej fasoli i wymieszać.
  8. Do masy z fasoli, papryki, czosnku i cebuli wbić jajo, dodać przyprawy tj. kumin, chili, sól, pieprz, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
  9. Z powstałej masy uformować 4 okrągłe kotlety.
  10. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanej i posmarowanej olejem (1 łyżka) patelni grillowej (lub na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 4 - 5 minut z każdej strony. Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
  11. Przygotować sos. Do pojemnika rozdrabniacza blendera włożyć majonez. Dodać papryczki chipotle. Wlać sok z limonki i sos adobo. Zblendować na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Sałatę lodową i pomidora umyć i osuszyć. Sałatę pokroić w kostkę, pomidora w plastry.
  13. Bułki do hamburgerów przeciąć na pół. Ułożyć na blasze od piekarnika (przeciętą stroną do góry), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i piec przez około 8 minut. Bułki oczywiście można także podpiec na grillu, na świeżym powietrzu, ułożone na tacce do grillowania).
  14. Każdą, podpieczoną połówkę bułki posmarować czubatą łyżką sosu. Na dolną połówkę bułki z sosem położyć kawałki sałaty, na sałatę kotleta fasolowego, na kotleta plaster pomidora i całość zamknąć górna połową bułki także wysmarowaną sosem.
  15. Burgery podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 burgery.
  2. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe.
  3. Kotlety, zamiast grillować (oczywiście można je także grillować na ogniu, na świeżym powietrzu), można także upiec w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika,  nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka), po 10 minut na każdą ze stron kotletów (razem 20 minut pieczenia). Można je także usmażyć na patelni, po 4 - 5 minut z każdej strony.
  4. Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego.
  5. Czarną fasolę należy bardzo dobrze osuszyć, natomiast masę paprykowo-cebulowo-czosnkową bardzo dobrze odcisnąć z soków (należy odcisnąć tyle, ile się tylko da). Dokładne odciśnięcie z nadmiaru wody zapewnia, że kotlety nie rozpadają się po uformowaniu i podczas smażenia.
  6. Smak burgerów można wzbogacić o  obrane, dojrzałe, pokrojone w plastry awokado lub o inne, ulubione dodatki.
  7. Upieczone/zgrillowane/usmażone burgery można także zamrozić w specjalnych torebkach do zamrażania (dostępnych m.in. w Ikea) i podać w tygodniu, na szybką kolację.
  8. Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  9. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Tastes Better From Scratch.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...