piątek, 14 kwietnia 2017

Burgery z czarnej fasoli

 Składniki:
Burgery:
  1. Puszka czarnej fasoli, konserwowej (400 g, u mnie Dawtona);
  2. 1/2 średniej, żółtej papryki;
  3. 1/2 małej cebuli;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 jajo;
  6. 2/3 szklanki bułki tartej;
  7. 1 łyżeczka chili w proszku;
  8. 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu);
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Sos:
  1. 1 szklanka majonezu;
  2. 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo);
  3. 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami Chipotle);
  4. 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Dodatki:
  1. 4 bułki do hamburgerów;
  2. 1/4 główki sałaty lodowej;
  3. 4 plastry pomidora;
  4. 1 łyżka oleju do smażenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.















































Sposób przygotowania:
  1. Czarną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą, bardzo dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać.
  5. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków.
  7. Odsączoną masę cebulowo-paprykową dodać do rozgniecionej fasoli i wymieszać.
  8. Do masy z fasoli, papryki, czosnku i cebuli wbić jajo, dodać przyprawy tj. kumin, chili, sól, pieprz, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
  9. Z powstałej masy uformować 4 okrągłe kotlety.
  10. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanej i posmarowanej olejem (1 łyżka) patelni grillowej (lub na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 4 - 5 minut z każdej strony. Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
  11. Przygotować sos. Do pojemnika rozdrabniacza blendera włożyć majonez. Dodać papryczki chipotle. Wlać sok z limonki i sos adobo. Zblendować na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Sałatę lodową i pomidora umyć i osuszyć. Sałatę pokroić w kostkę, pomidora w plastry.
  13. Bułki do hamburgerów przeciąć na pół. Ułożyć na blasze od piekarnika (przeciętą stroną do góry), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i piec przez około 8 minut. Bułki oczywiście można także podpiec na grillu, na świeżym powietrzu, ułożone na tacce do grillowania).
  14. Każdą, podpieczoną połówkę bułki posmarować czubatą łyżką sosu. Na dolną połówkę bułki z sosem położyć kawałki sałaty, na sałatę kotleta fasolowego, na kotleta plaster pomidora i całość zamknąć górna połową bułki także wysmarowaną sosem.
  15. Burgery podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 burgery.
  2. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe.
  3. Kotlety, zamiast grillować (oczywiście można je także grillować na ogniu, na świeżym powietrzu), można także upiec w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika,  nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka), po 10 minut na każdą ze stron kotletów (razem 20 minut pieczenia). Można je także usmażyć na patelni, po 4 - 5 minut z każdej strony.
  4. Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego.
  5. Czarną fasolę należy bardzo dobrze osuszyć, natomiast masę paprykowo-cebulowo-czosnkową bardzo dobrze odcisnąć z soków (należy odcisnąć tyle, ile się tylko da). Dokładne odciśnięcie z nadmiaru wody zapewnia, że kotlety nie rozpadają się po uformowaniu i podczas smażenia.
  6. Smak burgerów można wzbogacić o  obrane, dojrzałe, pokrojone w plastry awokado lub o inne, ulubione dodatki.
  7. Upieczone/zgrillowane/usmażone burgery można także zamrozić w specjalnych torebkach do zamrażania (dostępnych m.in. w Ikea) i podać w tygodniu, na szybką kolację.
  8. Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  9. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Tastes Better From Scratch.

1 komentarz :

  1. Świetny przepis. Nigdy sama nie robiłam burgerów, bo zawszę chodzę do mojej ulubionej knajpy (zobacz menu), którą gorąco polecam, bo nie tylko burgery ma świetne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...