piątek, 7 kwietnia 2017

Chrzan domowy


Składniki:
  1. 1 duży korzeń chrzanu (o wadze 250 g);
  2. 3 łyżki soku z cytryny lub octu spirytusowego 10 %;
  3. 1/2 łyżeczki soli;
  4. 1/2 łyżki białego cukru;
  5. 1/3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody;
  6. 4 jaja ugotowane na twardo;
  7. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  8. Do przyprawienia: sól, ocet spirytusowy 10%, cukier do smaku.
1 szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Korzeń chrzanu włożyć do miski. Zalać bardzo zimną wodą (tak, aby przykryła chrzan) i odstawić do namoczenia na noc. Dzięki temu chrzan łatwiej będzie obrać i zetrzeć.
  2. Następnego dnia korzeń chrzanu obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na miazgę).
  3. W przegotowanej, wystudzonej wodzie rozpuścić cukier (1/2 łyżki), sól (1/2 łyżeczki) oraz sok z cytryny/ocet (3 łyżki) i wymieszać.
  4. Tak przygotowaną wodę z przyprawami wlać do miski z startym chrzanem i wymieszać.
  5. Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Dodać do startego chrzanu.
  6. Do chrzanu z jajami dodać śmietanę i wymieszać.
  7. Chrzan przyprawić solą, cukrem i octem do smaku.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 600 ml chrzanu.
  2. Chrzan przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez max. 3 dni (z uwagi na dodatek jaj i śmietany).
  3. Chrzan starty wymieszany z wodą z solą, cukrem i octem (bez dodatku jaj i śmietany) można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez około 1 miesiąc, a jaja i śmietanę dodać bezpośrednio przed podaniem.
  4. Słoik z chrzanem musi być szczelnie zakręcony, aby chrzan nie zwietrzał.
  5. Chrzan idealnie pasuje do wielkanocnego żurku, mięs, wędlin czy jaj.
  6. Korzeń chrzanu, zamiast moczyć w wodzie można, w całości, włożyć do zamrażalnika na całą noc i następnego dnia go obrać i zetrzeć na tarce. Zamrożony dużo łatwiej się trze i nie szczypie aż tak bardzo w oczy.
  7. Dodatek octu/soku z cytryny powoduje, że chrzan nie ciemnieje.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...