czwartek, 6 kwietnia 2017

Duszona wątróbka drobiowa

Składniki:
  1. 1 kg wątróbki drobiowej;
  2. 4 średnie cebule;
  3. 3/4 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia wątróbki);
  4. 1 l zimnej wody;
  5. 4 łyżki oleju do smażenia;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml















































Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych żyłek, błonek, tłuszczu.
  3. Wszystkie kawałki wątróbki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym, na patelni oleju, z obu stron, pod przykryciem (tłuszcz podczas smażenia bardzo pryska), aż wątróbka delikatnie się zarumieni. Podsmażoną wątróbkę zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk.
  4. Na pozostały na patelni tłuszcz po smażeniu wątróbki wrzucić pokrojoną w pióra cebulę i podsmażyć.
  5. Następnie, na patelnię z podsmażoną cebulą wrzucić podsmażoną wątróbkę, wlać zimną wodę (1 litr) i dusić, bez przykrycia, na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos się zagęści, a cebula stanie bardzo miękka. Po 10 minutach duszenia przyprawić solą i pieprzem do smaku. Nie wcześniej! Posolona zbyt wcześnie wątróbka stanie się twarda. W przypadku, gdyby podczas duszenia zbyt dużo wody odparowało i sos stał się zbyt gęsty, podlać odrobiną zimnej wody. U mnie nie było takiej potrzeby.
  6. Duszoną wątróbkę podawać wraz z cebulką i sosem z patelni oraz z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką.
 SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób.
  2. Przygotowana w ten sposób wątróbka jest miękka i krucha. Bardzo dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
  3. Wątróbkę należy posolić dopiero pod koniec duszenia. Zbyt szybko posolona wątróbka będzie twarda.
  4. Wątróbkę najlepiej obsmażać pod przykryciem, bo tłuszcz podczas jej smażenia bardzo pryska.
  5. Smak potrawy można wzbogacić o pokrojone w plastry i podsmażone razem z cebulą pieczarki (500 g) i/lub o dodanie do sosu kwaśnej, gęstej śmietany 18 % i/lub drobno posiekanego, świeżego koperku.
  6. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Wątróbkę podaj z ziemniakami i Surówką z pora, marchewki i jabłek

Surówka z pora, marchewki i jabłek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...